Στον αέρα 110.000 σπίτια – Κινδυνέυουν με κατάσχεση

Αίρεται η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς κατόπιν πιέσεων της τρόικας από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον αέρα 110.000 νοικοκυριά. Και αυτό διότι είναι δρομολογημένη πλέον η απόφαση να μην υπάρξει επιπλέον παράταση του μέτρου άρσης των πλειστηριασμών.

Όπως δημοσιεύει το «Πρώτο Θέμα», το κλιμάκιο της τρόικας άσκησε ασφυκτικές πιέσεις, πιέζοντας να υπάρξει εκπόνηση σχεδίου από το Υπουργείο Ανάπτυξης για τον τερματισμό του καθεστώτος προστασίας πολιτών.

Ήδη η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή κινείται προς αυτή

την κατεύθυνση, προσπαθώντας να μειώσει τους κοινωνικούς κραδασμούς, ενώ στο Υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζονται για σκληρή διαπραγμάτευση το επόμενο διάστημα.

Επιχειρήματα της τρόικας

Κεντρική ανησυχία των τροϊκανών είναι πως με την συνέχιση τέτοιου είδους οριζοντίων προστατευτικών μέτρων δημιουργείται ομπρέλα προστασίας ακόμη και για δανειολήπτες που δεν τη χρειάζονται, δημιουργώντας έτσι ασφυξία στις τράπεζες, ενώ ταυτόχρονα υποσκάπτεται και η κινητικότητα στην αγορά ακινήτων, καθώς δημιουργούνται εικονικές αξίες και κανένας δεν αγοράζει κατοικία περιμένοντας τις τιμές να πέσουν ακόμη περισσότερο. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του Υπουργείου Ανάπτυξης, τα νοικοκυριά με δανεισμό είναι 900.000 σε σύνολο των 3.000.000. Το ποσοστό εκείνων που μπορούν να πληρώσουν αλλά δεν το κάνουν λόγω των ευνοϊκών ρυθμίσεων, αγγίζει το 30%.

Ποιοι θα εξαιρεθούν από τις κατασχέσεις

Το μέτρο αναμένεται να προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές, κάτι το οποίο προβληματίζει την κυβέρνηση. Έτσι το Υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν οι άνεργοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες, όσοι βγάζουν λιγότερα από 15.000 ευρώ τον χρόνο, καθώς και οι οικογένειες με τρία και πλέον παιδιά ή εξαρτώμενα μέλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα