Στρατιώτική άσκηση στον Γράμμο – Μήνυμα στον UÇΚ και τους εθνικιστές της Αλβανίας

Με εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μιχάλη Κωσταράκου οι ένοπλες δυνάμεις ενεργοποιήθηκαν τάχιστα και μεταφέρθηκαν από την περιοχή των ανατολικών συνόρων στην περιοχή των βορειοδυτικών συνόρων, στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Μακεδονίας και στον ορεινό όγκο του Γράμμου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» μέσα στο 2013 είναι η έκτη φορά που αναπτύσσεται αιφνιδιαστικά η «Δύναμη Δέλτα» με την ονομασία «Πυρπολητής». Για την μεταφορά της δύναμης χρησιμοποιήθηκαν ελικόπτερα τύπου «Σινούκ» τα οποία υποστηρίχθηκαν

και από τα επιθετικού τύπου ελικόπτερα «Απάτσι». Σύμφωνα με το δόγμα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας τα προς βορρά σύνορα δεν αποτελούν πηγή κινδύνου για την εθνική κυριαρχία της χώρας. Η μεταφορά της στρατιωτικής δύναμης όμως σε αυτήν την περιοχή γίνεται κυρίως για να δοθεί ένα μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μία συμβολική κίνηση του Πενταγώνου σε μία εποχή που γίνεται προσπάθεια για κλείσιμο στρατοπέδων, έτσι ώστε να γίνει γνωστό στο εξωτερικό και τους Έλληνες πολίτες ότι η στρατιωτική δύναμη της χώρας παραμένει με το όπλο «παρά πόδα» σε περίπτωση που αμφισβητηθεί η ακεραιότητα της ελληνικής επικράτειας.

Όμως, δεν είναι αυτός ο μόνος λόγος της παραπάνω ενέργειας. Πληροφορίες θεωρούν πως η πράξη αυτή του Γενικού Επιτελείου να σχετίζεται με τις δηλώσεις στην γειτονική Αλβανίας περί επέκτασης των συνόρων σε βάρος των ελληνικών εδαφών. Παράλληλα θεωρείται πιθανή η ύπαρξη δικτύου στην Ήπειρο και την δυτική Μακεδονία από εκπροσώπους εθνικιστικών οργανώσεων που υποστηρίζουν την ύπαρξη της «Μεγάλης Αλβανίας», με απώτερο σκοπό την συλλογή όσο περισσότερων πληροφοριών όπως τα σχέδια ελληνικών στρατοπέδων που είχαν βρεθεί σε κυτία κολόνας του ΟΤΕ πριν από δύο χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα