Συμφωνία γιγάντων Μυτιληναίου-Fairfax φέρνει αέρα αισιοδοξίας στο Χρηματιστήριο

Το 4,25% του ομίλου Μυτιληναίου απέκτησε μέσω του Χρηματιστηρίου και έναντι 25,5 εκατομμυρίων ευρώ το καναδικό επενδυτικό κεφάλαιο Fairfax Financial Holdings Limited.

Το εν λόγω επενδυτικό fund έχει ήδη παρουσία στη Eurobank Properties ενώ υπήρχε και φημολογία ότι θα αποκτούσε σημαντικό ποσοστό και σε εγχώρια τράπεζα.

Το

επενδυτικό κεφάλαιο Fairfax, του καναδού μεγιστάνα ινδικής καταγωγής Πρεμ Γουάτσα, πρόσφατα πραγματοποίησε δημόσια προσφορά για την απόκτηση του ζημιογόνου τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Blackberry.

Μετά το σοκ των αλλεπάλληλων αποχωρήσεων από «βαριά χαρτιά» της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, η είδηση δίνει εκ νέου θετικό τόνο και βελτιώνει το κλίμα στο Χρηματιστήριο και ευρύτερα στην ελληνική οικονομία, δεδομένου του μεγέθους της Fairfax που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές.

Το πακέτο που πέρασε μέσω του Χρηματιστηρίου της Αθήνας αφορά 4.972.383 μετοχές της Μυτιληναίος οι οποίες μεταβιβάστηκαν στην τιμή των 5,13 ευρώ έκαστη. Η συνολική αξία της συναλλαγής διαμορφώθηκε σε 25.508.325 ευρώ.

Η Fairfax Financial Holdings αποτελεί έναν μεγάλο διεθνή, σοβαρό και μακροχρόνιο διαχειριστή κεφαλαίων με έδρα τον Καναδά, που διαχειρίζεται σήμερα κεφάλαια συνολικού ύψους περίπου 32 δισ. ευρώ. Eπιλέγει εταιρείες στις οποίες επενδύει μακροχρόνια με τη λογική του στρατηγικού επενδυτή και προσδίδει μεγάλη αξία στις εταιρείες αυτές. Πρόσφατο παράδειγμα η εξαγορά της Blackberry, αλλά και στην Ελλάδα η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Eurobank Properties. Ο ινδικής καταγωγής ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Fairfax, κ. Prem Watsa, ήδη από το 2011 αναζητούσε επενδυτικές ευκαιρίες στην Αθήνα. Μέσα στο 2012 απέκτησε συμμετοχές σε αρκετές εισηγμένες (μεταξύ των οποίων και η Jumbo).

Πίσω από το επιχειρηματικό success story, βρίσκεται ένα προσωπικό success story. Ο ιδρυτής Πρεμ Γουάτσα έφυγε από την Ινδία για να αναζητήσει την τύχη του στον Καναδά, έχοντας μόλις 8 δολάρια στην τσέπη. Εκεί ξεκίνησε πουλώντας κλιματιστικά από πόρτα σε πόρτα. Με τα έσοδα χρηματοδότησε το MBA του στη σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο. Η προσωπική του περιουσία εκτιμάται σήμερα στα περίπου 2 δισ. δολάρια.

Μηδενίστηκε το ποσοστό των ιδίων μετοχών

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει ότι στις 18/10 προέβη στην πώληση 4.972.383 ιδίων μετοχών στην τιμή των 5,13 ευρώ ανά μετοχή έναντι συνολικού τιμήματος 25.508.325 ευρώ. Κατόπιν της συγκεκριμένης συναλλαγής η Μυτιληναίος δεν είναι πλέον κάτοχος ιδίων μετοχών.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα