Συμψηφίζεται ο ΦΠΑ ιδιωτών και Δημοσίου – Ρύθμιση «ανάσα» από το υπουργείο Οικονομικών

Ποσά που χρωστούν το Δημόσιο και όλοι οι οργανισμοί του προς επιχειρηματίες και επιτηδευματίες θα συμψηφίζονται με τον ΦΠΑ. Η απαίτηση του οφειλέτη θα αποδεικνύεται με δικαστική απόφαση ή δημόσιο έγγραφο.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση η οποία αναμένεται να δώσει ανάσα ρευστότητας σε εκατοντάδες επιχειρήσεις αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιουνίου

και μεταξύ άλλων θα προβλέπει την επέκταση του συμψηφισμού οφειλών ΦΠΑ από τον στενό δημόσιο τομέα που ισχύει σήμερα σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα. Δηλαδή, θα συμψηφίζονται τα ποσά ΦΠΑ που οφείλουν σε επιχειρήσεις οι φορείς και οργανισμοί της γενικής κυβέρνησης (ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, τοπική αυτοδίοικηση, ΝΠΙΔ κ.ά.) με το ΦΠΑ που χρωστούν στο Δημόσιο οι επιχειρηματίες. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας επιχειρηματίας οφείλει στην εφορία ΦΠΑ από τις συναλλαγές του ύψους 5.000 ευρώ και ταυτόχρονα ένας δήμος του οφείλει ΦΠΑ 4.000 ευρώ τότε οι ΔΟΥ θα συμψηφίζουν την οφειλή, με την απαίτηση ο επιχειρηματίας να καταβάλει στην εφορία τη διαφορά, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι 1.000 ευρώ.

Σήμερα ο συμψηφισμός αφορά οφειλές ΦΠΑ ιδιωτών μόνο με απαιτήσεις από τον στενό δημόσιο τομέα, δηλαδή υπουργεία και φορείς κεντρικής διοίκησης και όχι με απαιτήσεις από ΔΕΚΟ, δήμους, περιφέρειες, νοσοκομεία ασφαλιστικά ταμεία και άλλους φορείς και οργανισμούς που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ωστόσο για να διενεργηθεί συμψηφισμός θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένη και εκκαθαρισμένη η χρηματική απαίτηση του οφειλέτη κατά της γενικής κυβέρνησης, η οποία θα αποδεικνύεται με τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή δημόσιο έγγραφο.

Keywords
Τυχαία Θέματα