Τα… ρέστα του ζητά το ΠΑΣΟΚ με το «βέτο» στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΡΤ

Σε μια απελπισμένη όσο και θεαματική κίνηση το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να απεγκλωβιστεί χθες από το αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει για το θέμα της ΕΡΤ, ζητώντας να αποσυρθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αίτημα το οποίο έγινε δεκτό τελικά από το Μαξίμου.

«Κατ’ αναλογίαν είναι κίνηση αντίστοιχη με του Πρωθυπουργού για το κλείσιμο της ΕΡΤ,

είναι η ΕΡΤ νο 2 για τα δικά μας δεδομένα» έλεγε στο koolnews.gr στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Ρεπορτάζ: Άγγελος Μόσχοβας

Στη Χαριλάου Τρικούπη διαπίστωσαν έντρομοι ότι με το άνοιγμα της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου θα έρθει προς κύρωση η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία θα βάλει και την οριστική ταφόπλαμα στην πρώην ΕΡΤ. Ένα θέμα που, όπως είναι γνωστό, παραλίγο να αποτελέσει αιτία πτώσης της κυβέρνησης στις αρχές του καλοκαιριού και τελικά αποτέλεσε την αφορμή για να εγκαταλείψει την τρικομματική η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη. Το κλίμα της εποχής τότε, ήταν ιδιαίτερα βαρύ για την παράτολμη κίνηση του Αντώνη Σαμαρά να ρίξει «μαύρο» κλείνοντας την δημόσια τηλεόραση. Με βάση λοιπόν τα δεδομένα του Ιουνίου, το ΠΑΣΟΚ είχε δηλώσει κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται να ψηφίσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ζητώντας από την κυβέρνηση να την αποσύρει. Μεσολάβησαν οι θερινές διακοπές και το κλείσιμο της Βουλής, οπότε το θέμα παρέμεινε ανενεργό.

Όταν οι αρμόδιοι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ αντελήφθησαν ότι πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων, χτύπησε συναγερμός στη Χ. Τρικούπη και στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη λίγο πριν αναχωρήσει για το Ισραήλ, τη Δευτέρα το πρωί στο γραφείο του στην αντιπροεδρία. Εκεί τέθηκε το δίλημμα στην πραγματική του βάση και συνειδητοποίησαν των αυτοεγκλωβισμό του ΠΑΣΟΚ:

Αν ψήφιζε την ΠΝΠ θα εμφανίζονταν απολύτως ανακόλουθο και αναξιόπιστο με την δέσμευση του καλοκαιριού.Αν την καταψήφιζαν, θα προκαλούσαν κυβερνητική κρίση, δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον ο μόνος κυβερνητικός εταίρος πλην της ΝΔ και μετέχει με στελέχη του και τον ίδιο τον Ευάγγελο Βενιζέλο .

Με άλλα λόγια, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Μετά από πολύωρη συζήτηση, όπου αναζητήθηκαν τρόποι λύσης, τελική απόφαση δεν ελήφθη. Η εντολή Βενιζέλου ήταν «πρέπει να βρεθεί λύση» και εξουσιοδότησε κομματικά στελέχη να μιλήσουν με το Μαξίμου για το πρακτικό θέμα. Ακολούθησαν οι πρώτες διερευνητικές επαφές με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, ενώ το θέμα απασχόλησε επί μακρόν και το Συντονιστικό του ΠΑΣΟΚ που συνήλθε απόντος του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Βουλή. Η κοινοβουλευτική οδός βρέθηκε με την φόρμουλα να αναβληθεί η ψήφιση της Πράξης. Θέση την οποία μετέφεραν στο Μαξίμου και πιστοποίησε ο Ευ. Βενιζέλος ο οποίος τηλεφώνησε από το Ισραήλ στον κ. Σταμάτη για να τον ενημερώσει.

Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αιτήθηκε επισήμως την αναβολή, η κυβέρνηση την δέχθηκε και πλέον αντί για ΠΝΠ θα υπάρξει τροπολογία όπως όλα δείχνουν, η οποία θα ενταχθεί σε άσχετο νομοσχέδιο (είτε του υπ. Δικαιοσύνης για τα «βραχιολάκια» στους κρατούμενους, είτε στο ν/σ του ΠΕΚΑ για της Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).

Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ φρόντισε να κερδίσει χρόνο με την κίνηση αυτή. Και ακόμη και αν το καταψηφίσει, είναι «άλλου βάρους κίνηση η καταψήφιση μιας τροπολογίας και άλλου η καταψήφιση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου» όπως εξηγούσε στέλεχος του κόμματος.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα