ΤΑΙΠΕΔ: Aν η κυβέρνηση υποχωρήσει στις πιέσεις της Τρόικας θα πληγεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων

Με αφορμή τις όλο και εντεινόμενες πιέσεις της Τρόικας προς την ελληνική πλευρά για αλλαγή του καθεστώτος των ιδιωτικοποιήσεων, το ΤΑΙΠΕΔ προειδοποιεί για μία ακόμα φορά ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση υποχωρήσει τίθεται σε κίνδυνο τόσο του νέου διαγωνισμού της ΔΕΠΑ όσο και το σύνολο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Πρώτον, θα τιναχτεί εντελώς στον αέρα ο νέος διαγωνισμός πώλησης της ΔΕΠΑ που προγραμματίζεται για το 2014,

αφού οι διαπραγματεύσεις με τους ξένους μετόχους των τριών ΕΠΑ, μαζί με τις προσφυγές που σίγουρα θα ακολουθήσουν, θα διαρκέσουν τουλάχιστον ένα χρόνο ή και περισσότερο.

Δεύτερον, θα πληγεί σοβαρά η αξιοπιστία του Ελληνικού Δημοσίου αναφορικά με τις μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης, πόσο μάλλον όταν πρόκειται να υπογράψει μια σειρά από καινούργιες, όπως αυτήν για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων.

Στην περίπτωση που οι επικεφαλής της Τρόικας εμείνει στη στάση της για κατάργηση του αποκλειστικού δικαιώματος φυσικού αερίου σε ένα και μόνο προμηθευτή, δυναμώνει το ενδεχόμενο να μπλοκαριστεί νέος διαγωνισμός για την ΔΕΠΑ. Τον τελευταίο μήνα, η Τρόικα με επιχείρημα ότι έτσι θα ανοίξει ο ανταγωνισμός και θα πέσουν κατά 5%-10% οι τιμές του φυσικού αερίου στη λιανική, πιέζει το ΥΠΕΚΑ να αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας των τριών Επιχειρήσεων Παροχής Αερίου - ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης, και Θεσσαλίας (51% ΔΕΠΑ, 49% Eni-Shell), και να πάψουν να έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα προμήθειας αερίου σε νοικοκυριά, και επιχειρήσεις για διάστημα 30 ετών (περίπου ως το 2030).

Σύμφωνα με τα Νέα, κύκλοι του Ταμείου εκτιμούν ότι η μείωση των τιμών στη λιανική αγορά φυσικού απαιτεί μακροχρόνιες επενδύσεις και επισημαίνουν ότι η ζημιά που θα προκληθεί στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων τόσο στη ΔΕΠΑ, όσο κυρίως ως προς την αξιοπιστία του Ελληνικού Δημοσίου να σέβεται τις συμβάσεις του με ξένες εταιρείες, θα είναι μεγαλύτερη από τα όποια άμεσα οφέλη.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα