Θεραπεύστε τα παιδικά σας τραύματα με την μέθοδο του NLP – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η συναισθηματική μας ζωή και επομένως η ελευθερία και η ευτυχία μας, καθορίζονται από τα συναισθήματα, τις πεποιθήσεις και τις ανάγκες που δημιουργούνται από τις εμπειρίες της παιδικής ηλικίας.

Αν το παιδί που κρύβουμε μέσα μας είναι ντροπαλό, φοβισμένο, ταλαιπωρημένο ή κακοποιημένο δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ελεύθερα την πραγματικότητα που επιθυμούμε καθώς παραμένουμε υποχείρια αυτού του υποσυνείδητου παιδικού προγραμματισμού που περιορίζει την αντίληψή μας για τον εαυτό μας, τους άλλους και τη ζωή.

Μπορεί το παιδικό τραύμα να θεραπευτεί και να αλλάξουμε τον τρόπο

που βλέπουμε τα πράγματα, τον τρόπο που προσεγγίζουε τη ζωή, τον τρόπο που βιώνουμε την ευτυχία και την επιτυχία;

«Ναι» λέει η Σύμβουλος NLP, Βίκυ Τσουλουχοπούλου - Λίγγρη, που μιλάει στο ΚoolΝews.gr και την Ελένη Λαζάρου.

Τι ορίζεται ως «παιδικό τραύμα»;

«Παιδικό τραύμα μπορεί να θεωρηθεί το αποτύπωμα που αφήνει οποιαδήποτε επαναλαμβανόμενη εμπειρία ή συμπεριφορά που υφίσταται ένα παιδί και του προκαλεί στρεβλώσεις και καθηλώσεις (π.χ. συνεχής σύγκριση με άλλους, ή υποχρεωτική ενασχόληση με μικρότερα αδέλφια του σε ρόλο «γονέα» ή και ακόμα σεξουαλική παρενόχληση), με αποτέλεσμα στην ενήλικη ζωή του να νοιώθει ψυχολογικά ανεπαρκής για να διαχειριστεί με επιτυχία την πραγματικότητά του».

Πώς το παιδικό τραύμα επανέρχεται στην ενήλικη ζωή και τι είδους δυσλειτουργίες προκαλεί; (π.χ. εκφράζεται σε όλα τα είδη σχέσεων -διαπροσωπικές, επαγγελματικές σχέσεις, κλπ);

«Εκφράζεται σε όλους τους τομείς και όχι απαραίτητα συνειδητά. Βιώνουμε φόβο, άγχος, ενοχή, αυτοαμφισβήτηση και άλλα πολλά, με αποτέλεσμα η αντίληψη που διαμορφώνουμε για τους άλλους, τον εαυτό μας και τη ζωή να είναι περιοριστική και να μας εμποδίζει να διεκδικούμε και κατ’ επέκταση να αποκτούμε όλα όσα θα μπορούσαμε και μάλιστα με ευκολία. Είναι σαν να έχουμε μέσα μας ένα παραμορφωτικό καθρέφτη που αλλοιώνει την ποιότητα του εαυτού μας και της ζωής μας».

Κατά πόσο, ένα παιδικό τραύμα μπορεί να συνδέεται με την αυτοεκτίμηση του ατόμου;

«Συνδέεται και μάλιστα πάρα πολύ. Είναι από τους βασικούς παράγοντες χαμηλής αυτοεκτίμησης. Γιατί στην παιδική μας ηλικία δεν έχουμε αναπτύξει ακόμα την κριτική μας σκέψη και έτσι δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η ευθύνη για ό,τι μας συμβαίνει ανήκει αποκλειστικά στους ενήλικες και μόνον. Τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να προφυλαχτούν και λόγω φόβου δεν μπορούν να καταγγείλουν αυτά που τους συμβαίνουν γιατί θεωρούν ότι θα τιμωρηθούν κι από πάνω. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος ενοχής, θυμού, πόνου».

Mπορεί να θεραπευτεί το παιδικό τραύμα; Ή τουλάχιστον μπορεί να μη δημιουργεί πρόβλημα στο σήμερα; Και με ποιο τρόπο;

«Μπορεί να θεραπευτεί και βέβαια να πάψει να αποτελεί εμπόδιο στην πρόοδό μας και την ευτυχία μας. Χρειάζεται όμως συστηματική δουλειά και βοήθεια από κάποιον επαγγελματία ο οποίος θα μας μάθει να αγαπάμε, να αποδεχόμαστε και να προστατεύουμε τον εαυτό μας και το συναίσθημά μας. Το NLP ή Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός είναι μια πολύ πλατιά μέθοδος η οποία μας βοηθά βιωματικά να αντιληφθούμε, να διαχειριστούμε και να ξεπεράσουμε το παιδικό μας τραύμα και όλες τις πεποιθήσεις και κατ’ επέκταση συμπεριφορές που μας εγκλωβίζουν σε ένα συγκεκριμένο τρόπο αντίδρασης.

Στη σύγχρονη ζωή, που ο χρόνος δεν είναι ποτέ αρκετός εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς πόσο χρόνο χρειάζεται για να ολοκληρώσει μια τέτοια θεραπευτική διαδικασία. Φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει μία κοινή απάντηση για όλους, αλλά ότι ο κάθε θεραπευόμενος, χρειάζεται το δικό του χρόνο, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει».

Όμως, εφόσον κανείς επιμείνει με συνέπεια στη θεραπευτική διαδικασία, θα μπορέσει κάποτε να γίνει αυτό που λένε «ο θεραπευτής του εαυτού του»;

«Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και μοναδική. Όμως με το NLP ή Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό μπορούμε να βλέπουμε διαφορά από την αρχή, γιατί είμαι μέθοδος βιωματική και συμμετοχική. Τα αποτελέσματά της είναι μόνιμα και εντυπωσιακά. Γιατί με το NLP ή Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό μπορείς να ανατρέψεις τον αρχικό σου ελλειμματικό προγραμματισμό και να μεταμορφώσεις τον τρόπο που βιώνεις και δρας όπως και να εγκαθιδρύσεις νέες θετικές δημιουργικές πεποιθήσεις και συμπεριφορές».

*Στις 16 και 17 Απριλίου διοργανώνεται σεμινάριο για το ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑ στην Αμάλθεια.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα amaltheia .eu.

The post Θεραπεύστε τα παιδικά σας τραύματα με την μέθοδο του NLP – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα