Τι περιλαμβάνει η συμφωνία με την Τρόικα για το Δημόσιο- Η μάχη τώρα για τη δόση στο Eurogroup

08:43 8/7/2013 - Πηγή: KoolNews

Με τα βασικά σημεία της συμφωνίας με την Τρόικα να έχουν «κλειδώσει» ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναχώρησε για τις Βρυξέλλες όπου στο Eurogroup θα δοθεί και η τελική μάχη για την εκταμίευση της δόσης των 6,3 δισ ευρώ.
Οι διαπραγματεύσεις είναι πλέον ανοιχτές

για τις λεπτομέρειες και θα συνεχιστούν σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα ώστε μέχρι τις 16:00 (ώρα Ελλάδας) να έχει υπάρξει οριστική συμφωνία. Η πρωϊνή διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της συνεδρίασης των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών, στο EuroWorking Group. Αν όλα πάνε καλά ,αναμένεται να ακολουθήσει και η έγκριση της δόσης του 1,8 δισ ευρώ απο το ΔΝΤ στο τέλος Ιουλίου.

Τα προαπαιτούμενα και η «μάχη» του Σεπτεμβρίου

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει, πιθανότατα την Τρίτη, νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν μέτρα όπως την πρόωρη επιβολή του φόρου πολυτελείας σε μεγάλα ΙΧ, σκάφη και πισίνες, καθώς και το κούρεμα των υπερβάσεων στις δαπάνες των ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι περιμένουν ότι εφ΄όσον εγκριθούν τα 8,1 δισ ευρώ,η μεγάλη μάχη για τη συνέχεια της χρηματοδότησης της χώρας, θα δοθεί το Σεπτέμβριο, όταν το ΔΝΤ θα θέσει στο τραπέζι το ζήτημα χρηματοδοτικού κενού του 2014 οπότε και σύμφωνα με τους αναλυτές θα βρεθούμε μπροστά σε ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Τι συμφωνήθηκε για κινητικότητα-απολύσεις στο Δημόσιο

Σε κοινώς αποδεκτή λύση για το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο κατέληξαν οι δύο πλευρές με την Τρόικα να αποδέχεται παράταση ως τον Σεπτέμβριο για την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.

Ώς το τέλος Ιουλίου το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα πρέπει να έχει έτοιμη τη λίστα με τα πρώτα 5.000 ονόματα και σύμφωνα με τις πληροφορίες σε αυτή θα περιλαμβάνονται 2.500 σχολικοί φύλακες (ανήκουν στο υπουργείο Εσωτερικών), 2.000 εκπαιδευτικοί και 500 υπάλληλοι υπουργείων.

Ανάλογες λίστες θα πρέπει να ετοιμάζονται κάθε μήνα, ώς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Από τα υπόλοιπα 7.000 άτομα, οι 3.500 θα είναι οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι 1.500 θα είναι εκπαιδευτικοί που δεν ασκούν τα καθήκοντα τους και 2.000 υπάλληλοι από τα υπουργεία και τους δήμους.

Ο χρόνος της διαθεσιμότητας μειώνεται σε 8 από 12 μήνες. Κατά την περίοδο της διαθεσιμότητας, οι υπάλληλοι θα παίρνουν το 75% του μισθού τους, θα αξιολογηθούν και ορισμένοι θα απολυθούν. Συνολικά, 25.000 υπάλληλοι θα βρεθούν σε αυτό το καθεστώς ώς το τέλος του 2014. Από αυτούς, 4.000 υπάλληλοι θα απολυθούν εφέτος και 11.000 το 2014.

Τέλος σημειώνεται πως εάν στο διάστημα αυτό απολυθούν επίορκοι υπάλληλοι, τότε ο αριθμός αυτών θα αφαιρεθεί από τις 15.000 απολύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα