Τι ψάχνει ο Σαμαράς στο συνέδριο της ΝΔ – Τι θα πει για Βενιζέλο, οικονομία, Χρυσή Αυγή

Η ομιλία του πρωθυπουργού, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 8 απόψε, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με δεδομένη την γκρίνια που υπάρχει σε ένα τμήμα του κόμματος τόσο σε ό,τι αφορά τη «συγκατοίκηση» με τον Ευάγγελο Βενιζέλο όσο και για τους χειρισμούς που έγιναν τις τελευταίες λίγες εβδομάδες με αφορμή την ΕΡΤ.

Στο γαλάζιο επιτελείο ευελπιστούν πως το 9ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ,

ότι θα θέσει σε επανεκκίνηση τον κομματικό μηχανισμό, δίνοντας συνακόλουθα ώθηση και στην κυβέρνηση. Κεντρικός στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι η ΝΔ να αναδειχθεί μέσα από το τριήμερο Συνέδριο κυρίαρχος πυλώνας της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.

Ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει ότι η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη δύναμη στο πολιτικό σκηνικό και πως αυτή την ώρα «η υπέρτατη ιδεολογία είναι η σωτηρία της χώρας». Θα τονίσει ότι οι διαφορές με το ΠΑΣΟΚ είναι υπαρκτές, αλλά θα διευκρινίσει ότι σε ορισμένα σημεία είναι αναγκαίος ο συμβιβασμός προκειμένου να μην οδηγηθεί η χωρά στην ακυβερνησία.

Παράλληλα θα επιδιώξει την ανανέωση του κομματικού δυναμικού με στελέχη κυρίως από τους κόλπους της ΟΝΝΕΔ και με την επανάκαμψη στελεχών που είχαν αποχωρήσει από το κόμμα ή είχαν αδρανοποιηθεί. Τον στόχο αυτό υποδηλώνει και το κεντρικό σύνθημα του Συνεδρίου («Νέα Δημοκρατία - Νέα Ελλάδα»), από το βήμα του οποίου ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει πρόσκληση συμπόρευσης σε όσους «πιστεύουν και μάχονται για τη διασφάλιση της θέσης της Ελλάδας σε μια ενωμένη Ευρώπη».

Θα κάνει ειδική αναφορά στα όσα έγιναν τη χρονιά που πέρασε και θα επαναφέρει τη θεωρία του success story», μιλώντας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων (βλ. Cosco) και για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων (βλ. ΔΕΣΦΑ). Μεγάλο τμήμα της ομιλίας του θα το αφιερώσει στη συμφωνία για τον αγωγό ΤΑΡ και θα σημειώσει ότι η Ελλάδα «μεταμορφώνεται πλέον σε έναν βασικό παίκτη στο ενεργειακό παιχνίδι στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη, συνολικότερα».

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι η κομματική μηχανή εμφανίζεται αποδιοργανωμένη και δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην ισχυρή παρουσία στελεχών της νεότερης γενιάς στα κομματικά όργανα που θα αναδειχθούν από τις συνεδριακές διαδικασίες.

Θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να επανασυσπειρώσει την κομματική του βάση, θα εξαπολύσει δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για εκείνους που «ποντάρουν στα ερείπια της χώρας προκειμένου να κερδίσουν την εξουσία».

Αύριο ξεκινούν οι συζητήσεις γύρω από τα τρία βασικά θέματα που έχουν επιλεγεί από την Οργανωτική Επιτροπή, τα οποία θα είναι η ιδεολογία, η πολιτική επικαιρότητα και οι καταστατικές αλλαγές. Η Οργανωτική Επιτροπή θα προτείνει την απευθείας εκλογή των συνέδρων από τη βάση, ενώ θα οριστεί ότι προϋπόθεση για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα για τη θέση του γραμματέα του κόμματος θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει τις υπογραφές 40 μελών της Πολ. Επιτροπής.

Την Κυριακή θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για τα νέα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, τα οποία την ερχόμενη εβδομάδα θα εκλέξουν τον νέο γραμματέα. Υποψήφιος και με την προεδρική στήριξη θα είναι ο κ. Ανδρ. Παπαμιμίκος.

Keywords
Τυχαία Θέματα