Τι θα κάνει ο Στουρνάρας αν δεν υποχωρήσουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στο φορολογικό

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για το φορολογικό συνεχίζονται με σκοπό να καταλήξουν σε συμφωνία σήμερα. Στις 12.30 θα πραγματοποιηθεί η νέα και ίσως «τελική» συνάντηση μεταξύ των τριών κομμάτων δεδομένου ότι ο χρόνος πιέζει αφόρητα και το νομοσχέδιο πρέπει να κατατεθεί μέχρι την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επιμένουν για μεγαλύτερες ελαφρύνσεις σε κατηγορίες φορολογουμένων ενώ αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία

και σήμερα με τον Γιάννη Στουρνάρα θα χρειαστεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, πιθανότατα αύριο, καθώς ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς αναχωρεί την Κυριακή για περιοδεία στην Ευρώπη. Στους κόλπους της κυβέρνησης πάντως εκφράζεται αισιοδοξία ότι το φορολογικό θα κλείσει σήμερα. Πρέπει να σημειωθεί βεβαίως ότι το τελικό σχέδιο χρειάζεται να το εγκρίνει και η Tρόικα.

Οι προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών αλλάζουν την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος ενώ προτάσεις του οικονομικού επιτελείου είναι: η μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 40% για εισοδήματα από 40.000 ευρώ και άνω, μείωση των συντελεστών σε τρεις, αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια με συντελεστή 10%, αύξηση φορολόγησης των τόκων των καταθέσεων και αύξηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες στα 650 ευρώ και στα 1000 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση έχει μπει στην τελική ευθεία για τη δόση. Στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 13 Δεκεμβρίου, κρίνεται το θέμα της εκταμίευσης της δόσης και μέχρι τότε η κυβέρνηση πρέπει να έχει στα χέρια της το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και να έχει κλείσει το θέμα της επαναγοράς των κρατικών ομολόγων.

Keywords
Τυχαία Θέματα