Το άδειο νυφικό: H ερωτική ιστορία και η πολυκύμαντη ζωή του Ελευθερίου Βενιζέλου

Μία συναρπαστική ερωτική ιστορία που εκτυλίσσεται στην πιο απρόβλεπτη περίοδο της νεώτερης ελληνικής ιστορίας περιγράφει το ιστορικό μυθιστόρημα «Το Άδειο Νυφικό» σε εκδόσεις Καστανιώτη του Αργύρη Ντινόπουλου.

Πρόκειται για τον έρωτα του Ελευθερίου Βενιζέλου με την Παρασκευούλα Βλουμ, τη γυναίκα που η ίδια επέλεξε να παραμείνει στην αθέατη πλευρά της ιστορίας γι΄ αυτό και την αγνόησαν μέχρι τώρα οι βιογράφοι και οι ιστορικοί.

Ο έρωτας του Ελευθερίου Βενιζέλου με την Παρασκευούλα Βλουμ ξεκίνησε στα Χανιά, πολύ πριν αυτός γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας και συνεχίστηκε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ο Βενιζέλος δεν παντρεύτηκε ποτέ την Παρασκευούλα Βλουμ παρά το γεγονός ότι της είχε υποσχεθεί αυτόν το γάμο, γι αυτό άλλωστε και η ίδια είχε ράψει το νυφικό που τελικά δεν φόρεσε ποτέ και έδωσε και τον τίτλο του βιβλίου «Το Άδειο Νυφικό».

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο εθνάρχης, το 1920, όταν είχε χάσει τις εκλογές και αναχωρούσε εσπευσμένα από την Αθήνα για μια ακόμα εξορία, αποφάσισε τελικά να παντρευτεί την Έλενα Βενιζέλου, τη γνωστή και ως «βασίλισσα της στερλίνας» λόγω του πλούτου της.

Λέγεται μάλιστα ότι τότε ο Βενιζέλος είχε εκμυστηρευτεί στους στενούς συνεργάτες του ότι παντρεύτηκε την Έλενα επειδή «είχε βαρεθεί να ζητιανεύει».

Η Παρασκευούλα Βλουμ αντιμετώπισε με στωικότητα αυτήν την απόφαση του αγαπημένου της λέγοντας, με την σειρά της, στον περίγυρό της, ότι τώρα «ο Βενιζέλος πρόσκειται τοις πλουσίοις».

Όταν μάλιστα ο Βενιζέλος έστειλε τον δικό του άνθρωπο από το Παρίσι, το γιατρό Βασίλη Σκουλά για να εξηγήσει στην Παρασκευούλα Βλουμ την απόφασή του να παντρευτεί την Έλενα, αυτή που εθεωρείτο «η πιο όμορφη γυναίκα της Κρήτης» είπε στον Σκουλά: «Να είναι ευτυχισμένος! Εμένα, Βασίλη μου, μου έταξε γάμο ο δικηγόρος Βενιζέλος, όχι ο πρωθυπουργός Βενιζέλος!».

Παρά το γάμο του με την Σκυλίτση, ο Ελευθέριος Βενιζέλος εξακολουθούσε να συναντιέται με την Παρασκευούλα Βλουμ μέχρι το τέλος της ζωής του αφού η αιώνια αγαπημένη ήταν πάντα εκεί, στην Κρήτη για να τον περιμένει.

Στο βιβλίο του Αργύρη Ντινόπουλου περιγράφονται με μυθιστορηματικό τρόπο όλα τα συναρπαστικά γεγονότα της ζωής του Βενιζέλου, από την εποχή που ήταν αντάρτης στον Θέρισο μέχρι τον εθνικό διχασμό, τα στρατιωτικά κινήματα, τις αποτυχημένες δολοφονικές απόπειρες σε βάρος του, τους πολέμους, τις πολιτικές συγκρούσεις και την αντιπαράθεση με το παλάτι αλλά και τους άλλους έρωτες που πέρασαν από τη ζωή του εθνάρχη, αφού ο Βενιζέλος είχε χηρέψει σε πολύ νεαρή ηλικία όταν η πρώτη γυναίκα του, η Μαρία Κατελούζου πέθανε στη γέννα του Σοφοκλή.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα και για αυτό μίλησαν ο Προκόπης Παυλόπουλος, η παλιά συνάδελφος του Ντινόπουλου στο πολεμικό ρεπορτάζ δημοσιογράφος Μαρία Καρχιλάκη και ο γνωστός σκηνοθέτης Κώστας Κουτσομύτης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αργύρης Ντινόπουλος στην παρουσίαση του βιβλίου, ο Ελευθέριος Βενιζέλος πριν γίνει πρωθυπουργός είχε επιτύχει τρία σημαντικά πράγματα στη ζωή του: Είχε δουλέψει ως επιτυχημένος δικηγόρος στα Χανιά, αν και ό,τι λεφτά κέρδιζε τα ξόδευε στον απελευθερωτικό αγώνα, είχε πολεμήσει για την απελευθέρωση του νησιού στον Θέρισο και στο Ακρωτήρι και είχε υπάρξει και φλογερός εραστής της Παρασκευούλας Βλουμ.

Keywords
Τυχαία Θέματα