Το pkool στα χνάρια του Παγκόσμιου Έλληνα…

Ορισμένοι Έλληνες μπορεί να πει κανείς, δεν πεθαίνουν ποτέ. Με τα έργα τους και τις ιδέες τους προσφέρουν σε τούτη εδώ την χώρα τόσα πράγματα όσο ελάχιστοι. Ένας τέτοιος είναι και ο Οδυσσέας Ελύτης. Παγκόσμιος Έλληνας.

Ένας από τους σπουδαιότερους λογοτέχνες της σύγχρονης Ελλάδας, ο Οδυσσέας Αλεπουδέλλης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα θεωρείται από τους ανανεωτές της ελληνικής ποίησης και μία από

τις πιο χαρακτηριστικές μορφές της λεγόμενης «γενιάς του ‘30».

Τα νεανικά του χρόνια

Με καταγωγή από την Μυτιλήνη ο Οδυσσέας Ελύτης γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1911 και περνά τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην Κρήτη, την Λέσβο και τις Σπέτσες. Η οικογένειά του και κυρίως ο πατέρας του ήταν προσηλωμένη στις βενιζέλικές ιδέες. Απόρροια της αφοσίωσης αυτής ήταν από τον Νοέμβριο του 1920 -οπότε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος εν μέσω της Μικρασιατικής Εκστρατείας χάνει τις εκλογές-, να υποστούν διώξεις με αποκορύφωμα την σύλληψή του πατέρα του. Ο Οδυσσέας Ελύτης γνώρισε μάλιστα τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1923 στην Λωζάννη στο πλαίσιο ενός οικογενειακού ταξιδιού σε πολλές πόλεις της Ευρώπης.

Ο νεαρός Οδυσσέας δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για το διάβασμα αλλά και για τον αθλητισμό. Ωστόσο μία υπερκόπωση και μία αδενοπάθεια τον καθηλώνουν στο κρεβάτι για μερικούς μήνες οπότε και αποφασίζει να εγκαταλείψει την σωματική άσκηση. Τελικά αποφασίζει να σπουδάσει χημικός μετά από πιέσεις των γονέων του οπότε και ξενινά διάβασμα για τις κατατακτήριες. Την περίοδο εκείνη έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τα έργα του Κωνσταντίνου Καβάφη και του Ανδρέα Κάλβου.

Η στροφή στο λογοτεχνικό έργο

Το 1929 γράφει με ψευδώνυμα τα πρώτα του ποιήματα τα οποία και στέλνει σε περιοδικά της εποχής. Ήταν σημαντική περίοδος για 18χρονο τότε ποιητή καθώς έρχεται σε επαφή με τα έργα των Λόρκα και Ελιάρ. Τελικά εγγράφεται στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το έτος 1933 γίνεται πλέον μέλος «Ιδεοκρατικής Φιλοσοφικής Ομάδας» του Πανεπιστημίου και συμμετέχει σε εκδηλώσεις και συζητήσεις με τους Ιωάννη Συκουτρή, Ιωάννη Θεοδωρακόπουλο, Παναγιώτη Κανελλόπουλο και Κωνσταντίνο Τσάτσο.

Καθοριστική είναι η γνωριμία με τον ποιητή και ψυχαναλυτή Ανδρέα Εμπειρίκο το 1935 καθώς και με την λαϊκή ζωγραφική του Θεόφιλου η οποία θα καθορίσει κατά πολύ την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει ο Οδυσσέας Ελύτης όσον αφορά τον εικονισμό της ποίησής του.

Το 1936 διακόπτει τις σπουδές του, στρατεύεται και απολύεται το 1938 ως έφεδρος αξιωματικός.

Τα πρώτα έργα και ο πόλεμος του ‘40

Τον Δεκέμβριο του 1939, ο Οδυσσέας Ελύτης εκδίδει την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Προσανατολισμοί». Τότε ήταν που και ο Σάμουελ Μπο-Μποβί μεταφράζει στα γαλλικά τα πρώτα αυτά ποιήματα.

Ο Οδυσσέας Ελύτης καλείται ωστόσο το 1940 να συμμετάσχει στον πανεθνικό αγώνα κατά της εισβολής των Ιταλών και επιστρατεύεται ως ανθυπολοχαγός.

Μαχόμενος στην πρώτη γραμμή προωθείται εντός του αλβανικού εδάφους, στις αρχές του 1941, όμως, αρρωσταίνει από κοιλιακό τύφο. Α

Keywords
Τυχαία Θέματα