Το πρώτο αυτογκόλ Τσίπρα η υπαναχώρηση στο βέτο Λαφαζάνη για Αβραμόπουλο

Η υπαναχώρηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μπροστά στο βέτο του Παναγιώτη Λαφαζάνη και μάλιστα μια μέρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup όπου υποτίθεται ότι η Ελλάδα οδεύει για έναν έντιμο συμβιβασμό μόνο κακά μηνύματα αποστέλλει προς όλες τις κατευθύνσεις.

Κι αυτό γιατί δείχνει πως ο κ. Τσίπρας, από τις 29 Δεκεμβρίου

δεν είχε φροντίσει να συνεννοηθεί για τα βασικά και αυτονόητα με τον κ. Λαφαζάνη είτε στα εσωκομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ είτε σε προσωπική τους συνάντηση.

Και αν δεν το έκανε τότε, δεν το έκανε ούτε στην προεκλογική περίοδο, ούτε την επομένη των εκλογών, ούτε καν στις 20 ημέρες που μεσολάβησαν από τότε. Προφανώς πίστευε ότι έχει τον τρόπο να τον πείσει, να τον μεταπείσει ή έστω να τον κάνει να σιωπήσει για το καλό της παράταξης που τώρα βρίσκεται στην εξουσία και έχει τη λαμπρή ευκαιρία να γράψει ιστορία, έστω και μέσα από ιστορικούς συμβιβασμούς.

Κι όμως, όφειλε να γνώριζε. Ο κ. Λαφαζάνης δεν είναι από αυτούς... Δεν αρκείται στους έντιμους συμβιβασμούς όταν πιστεύει ότι μπορεί να διεκδικήσει περισσότερα. Αν ήταν τέτοιος, απλώς δεν θα ήταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και δεν θα είχε αυτή την πορεία.

Έτσι, λοιπόν ο κ. Τσίπρας δέχθηκε από το πουθενά ένα αυτογκόλ που μπορεί να αποβεί μοιραίο για την πρωθυπουργική του καριέρα που έχει αρχίσει με τους καλύτερους οιωνούς. Το αυτογκόλ δεν συνίσταται στο αν τελικά θα κάνει ή δεν θα κάνει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο πρόεδρο της Δημοκρατίας - ενδεχομένως πολιτικά ο κ. Λαφαζάνης να έχει δίκιο, μπορεί να έχει και άδικο. Συνίσταται όμως στο ότι δίνει προς τα έξω την εντύπωση:

πρώτον ότι ενεργεί με προχειρότητα καιδεύτερον ότι υπαναχωρεί μπροστά σε πιέσεις.

Κι αυτό, γιατί από το πρωί είχε ανακοινωθεί πως το βράδυ της Κυριακής θα γίνει γνωστό το όνομα του προέδρου της Δημοκρατίας, είχε ειδοποιηθεί ό ίδιος ο κ. Αβραμόπουλος ότι αυτός ήταν η τελική επιλογή και είχε κληθεί το τηλεοπτικό συνεργείο της ΝΕΡΙΤ για να γίνει η ανακοίνωση.

Και ξαφνικά, μπήκε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στο Μέγαρο Μαξίμου και όλα ανατράπηκαν.

Τη Δευτέρα υπάρχει μια κρίσιμη συνεδρίαση στο Eurogroup που σε μεγάλο βαθμό θα θέσει τις βάσεις της όποιας συμφωνίας επιδιώκει να συνάψει η κυβέρνηση με τους δανειστές μας. Το μήνυμα που στέλνουν οι εξελίξεις της Κυριακής σε αυτούς είναι ότι μπορεί ενδεχομένως να συμφωνήσουν μετά από διαπραγματεύσεις και αμοιβαίες υποχωρήσεις, αλλά η συμφωνία αυτή μπορεί τελικά και να μην ισχύσει καθώς δεν θα έχει την τελική έγκριση του κ. Λαφδαζάνη και της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Και όμως αυτή τη χώρα δεν την κυβερνά κανείς από αυτούς. Την κυβερνά ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτόν ψήφισε ο ελληνικός λαός. Σε αυτόν εμπιστεύθηκε τη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προϋπήρχε αλλά βρισκόταν στο 5%. Με αυτόν προφανώς και μέσα από τις συγκυρίες μεγάλωσε και έγινε κόμμα εξουσίας.

Πιστεύει κανείς ότι αν αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο κ. Λαφαζάνης θα ήταν τώρα κυβέρνηση και αυτός πρωθυπουργός. Μάλλον όχι και έχει απόλυτο δίκαιο. Το αντίθετο μάλιστα. Ενδεχομένως αυτός και οι περί αυτόν είναι ο βασικότερος λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεπέρασε το 40% σε αυτές τις εκλογές.

Άρα, ο κ. Τσίπρας είτε οφείλει να λύνει τα εσωκομματικά του προβλήματα νωρίς, είτε να βρει έναν τρόπο να απαλλαγεί από αυτά.

The post Το πρώτο αυτογκόλ Τσίπρα η υπαναχώρηση στο βέτο Λαφαζάνη για Αβραμόπουλο appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα