Το ΣΔΟΕ ανοίγει τους τραπεζικούς λογαριασμούς- Δημιουργείται μητρώο ελέγχων

09:35 8/5/2013 - Πηγή: KoolNews

Στοιχεία για όσους εξοφλούν τις δόσεις τους καταβάλλοντας ποσά άνω του 40% των μηνιαίων εσόδων τους αρχίζει να συγκεντρώνει το ΣΔΟΕ με στόχο να εντοπίσει όσους έχουν δάνεια που ξεπερνούν τα 250.000 ευρώ αλλά και όσους βγάζουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό.

Η κατάσταση κρίνεται τόσο κρίσιμη τόσο από το οικονομικό επιτελείο όσο και από την Task Force με τον Χορστ Ραιχενμπαχ να ζητά άνοιγμα των λογαριασμών «εδώ και τώρα» προκειμένου να εντοπιστεί η φοροδιαφυγή καθώς και την δημιουργία ενός μητρώου που

θα περιέχει κάθε είδους πληροφορία για τους Έλληνες καταθέτες και δανειολήπτες και στο οποίο το ΣΔΟΕ θα έχει άμεση και διαρκή πρόσβαση.

Με αυτό τον τρόπο θα επιτρέπονται οι διαστευρώσεις και το άνοιγμα των λογαριασμών που οι κάτοχοί τους θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή, παράνομο πλουτισμό, διαφθορά και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος».

Στο ηλεκτρονικό μητρώο θα καταχωρούνται ο αριθμός του λογαριασμού, η ημερομηνία ανοίγματος και οι κινήσεις, τα στοιχεία των κατόχων των λογαριασμών και των λοιπών συμβεβλημένων προσώπων. Μάλιστα στην έκθεσή της η Task Force επισημαίνει πως η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή «άμεσα».

Τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες θεωρούν το θέμα της άρσης του τραπεζικού απορρήτου εκ των ουκ άνευ προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική πάταξη της φοροδιαφυγής που καθηλώνει τα δημόσια έσοδα και ναρκοθετεί διαρκώς το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Υπό αυτό το πρίσμα η δημιουργία του τραπεζικού μητρώου εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει άμεσα αποτελέσματα και να προλάβει τυχόν νέα μέτρα λιτότητας. Παράλληλα το νέο μητρώο θα αντιμετωπίζει και τις καθυστερήσεις και τα εμπόδια που παρατηρούνται σήμερα στην άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Με βάση τις διαδικασίες που εφαρμόζονται τώρα, για να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί προσώπων που ελέγχονται για φοροδιαφυγή και οικονομικά εγκλήματα μπορεί να απαιτηθεί χρονικό διάστημα μεγαλύτερων των 6 μηνών, χρονικό διάστημα κρίσιμο για την πάταξη του φαινομένου.

Στο παιχνίδι φαίνεται να μπαίνει και η Τρόικα η οποία σε έκθεσή της τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν σαφής και κατηγορηματική ζητώντας «διευκόλυνση» των ελεγκτικών αρχών αναφορικά με το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών.

ΣΔΟΕ: Οι Τράπεζες δεν μας βοηθούν

Το ΣΔΟΕ κάνοντας χρήση των διατάξεων της φορολογικής νομοθεσίας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής έχει αποστείλει τα τελευταία τρία χρόνια περισσότερα από 5.000 αιτήματα προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών ισάριθμων φορολογούμενων στους οποίους διενεργεί φορολογικό έλεγχο πόθεν έσχες.

Ωστόσο κορυφαία στελέχη του ΣΔΟΕ κάνουν λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στην παροχή των στοιχείων από τις τράπεζες -φτάνουν μέχρι και τους 6 μήνες- καθώς και για την παροχή τους από ορισμένες τράπεζες με μορφή που δυσκολεύει πολύ το φορολογικό έλεγχο.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες μέσω της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών έχουν αποκρούσει αυτήν την κριτική σημειώνοντας πως ανταποκρίνονται άμεσα -στο μέτρο του εφικτού- στα αιτήματα του ΣΔΟΕ τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να συνυπολογισθεί πως τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί ραγδαία αύξηση των αιτημάτων για άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Keywords
Τυχαία Θέματα