Τον εφιάλτη του κομμουνισμού επί Χότζα ζουν ξανά οι ορθόδοξοι της Αλβανίας

Σκοτεινές εποχές, από τον διεθνή απομονωτισμό της στα χρόνια του Χότζα και του κομμουνισμού, θυμίζει η κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία της τελευταίες μέρες. Ορθόδοξοι χριστιανοί, κάτοικοι της περιοχής Πρεμετή συγκρούστηκαν με δυνάμεις της ιδιωτικής αστυνομίας έξω από τον ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Πριν από μερικές μέρες, ο Δήμος έστειλε τις αστυνομικές δυνάμεις να απαιτήσουν την επιστροφή του κτιρίου της εκκλησίας στην τοπική αρχή, σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο. Η εκκλησία θεωρείται πολιτιστικό κέντρο από τις αρχές.

Η Εκκλησία της Αλβανίας απάντησε στην απόφαση του Δήμου υποστηρίζοντας ότι το κτίριο αυτό καθώς και άλλα που άνηκαν στην Εκκλησία της γειτονικής χώρας, κατασχέθηκαν από το κομμουνιστικό καθεστώς το 1968. Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος, χαρακτήρισε το συμβάν «πάρα πολύ θλιβερό γεγονός» και αναφέρθηκε στη συμφωνία πολιτείας-κράτους το 2010, η οποία αναγνωρίζει την επιστροφή κατησχυμένων κτιρίων από το κράτος στα θρησκευτικά ιδρύματα.

Διάβημα διαμαρτυρίας έστειλε στο μεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών για την επίθεση εναντίον του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο.

«Μόλις τρεις ημέρες μετά τα απαράδεκτα γεγονότα που σημειώθηκαν στην Πρεμετή, σήμερα το πρωί, στην ίδια ακριβώς πόλη, πραγματοποιήθηκε βίαιη επίθεση κατά ενός Έλληνα πολίτη και ενός ομογενούς, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τους. Αμέσως μετά το ανωτέρω συμβάν, άγνωστοι εκσφενδόνισαν πέτρες εναντίον του κτηρίου του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, οι οποίες προκάλεσαν, ευτυχώς, μόνο υλικές ζημιές», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Τόνισε επίσης ότι οι σημερινές επιθέσεις θέτουν σε αμφισβήτηση την ικανότητα και την θέληση των αρμοδίων αλβανικών αρχών να επιβάλουν την τάξη και να προστατεύσουν τα κτίρια των διπλωματικών και προξενικών αρχών της Ελλάδας.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ κάλεσε τα Τίρανα να προχωρήσουν στην «άμεση σύλληψη των υπαιτίων», αλλά και «να θέσουν πάραυτα ένα τέλος στην ανεπίτρεπτη αυτή κατάσταση».

Τέλος ο Πρέσβης της Αλβανίας στην Αθήνα, εκλήθη άμεσα στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να του επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα