Τρόικα σε Στουρνάρα: Κλείστε την ΕΡΤ για να πάρετε τη δόση

Το κλείσιμο της ΕΡΤ και η αναταραχή που προκάλεσε στην κοινωνία και το πολιτικό σκηνικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την Τρόικα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν επισήμως η πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

από το 23% στο 13%, οι φορολογικές νομοθετικές εκκρεμότητες και το πρόγραμμα των αποκρατικοιποιήσεων ωστόσο ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» ήταν το θέμα της ΕΡΤ, χωρίς ωστόσο να ληφθούν τελικές αποφάσεις. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών κρίνουν ως αναγκαία μεταρρυθμιστική κίνηση τη διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ προκειμένου οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά να εισέλθουν σε νέο στάδιο.

Τόσο η Τρόικα όσο και το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως με το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης δίνει το έναυσμα για ένα κύμα μεταρρυθμίσεων που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του Δημοσίου καθώς μέσω της εξόδου των δημοσίων υπαλλήλων θα μπορούν να προσληφθούν νεώτεροι, πιο παραγωγικοί και με χαμηλότερο μισθολογικό κόστος.

Οι πιέσεις από την Ευρώπη εντείνονται προκειμένου να εκτονωθεί η πολιτική κρίση που ξέσπασε μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Στην Αθήνα εκτιμούν πως η αναβολή καταβολής της δόσης αποτελεί εκδήλωση αυτής της πίεσης παρά το γεγονός ότι επισήμως το πρόβλημα θεωρείται «τεχνικό» και εδράζεται στο γεγονός ότι το γερμανικό Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει στις 19 Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση μια τέτοια μεγάλη μεταρρύθμιση αναμένεται να δώσει ισχυρό μήνυμα στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μάλιστα διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως η κίνηση αυτή θεωρείται αναγκαία προκειμένου η χώρα να μπορέσει να διεκδικήσει ένα νέο κούρεμα χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η εφημερίδα Berliner Morgenpost, σε κείμενο προανήγγειλε έλευση δισεκατομμυρίων στην Ελλάδα μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Με αυτά τα δεδομένα οι δύο πλευρές θα συναντηθούν ξανά την Κυριακή προκειμένου να θέσουν εκ νέου τα ζητήματα του ΦΠΑ, τους φόρους στα ακίνητα και τις εξελίξεις στο μέτωπο της ΕΡΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα