Τύμπανα πολέμου στη Μεσόγειο- ΗΠΑ και Ρωσία στέλνουν πολεμικά πλοία

09:16 6/9/2013 - Πηγή: KoolNews

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς Ουάσινγκτον και Μόσχα ενισχύουν τη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή και στέλνουν πολεμικά πλοία τη στιγμή που το διπλωματικό παρασκήνιο για τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία είναι κάτι παραπάνω από έντονο.

Τις τελευταίες ημέρες έγινε γνωστό ότι η Ρωσία στέλνει ακόμη τέσσερα πολεμικά πλοία από τον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα με το πολεμικό πλοίο «Άντμιραλ Παντελέγιεφ», τα αεροπλανοφόρα «Άντμιραλ Νεβέλσκι» και «Αλεξάντερ Σαμπάλιν», την φρεγάτα «Νεουστρασίμι»

και αρκετά υποστηρικτικά πλοιάρια να κατευθύνονται προς τη Μεσόγιο.

Η ναυτική δύναμη της Ρωσίας θα ενισχυθεί με τα αεροπλανοφόρα «Νοβοτσέρκασκ» και «Μινσκ» και το κατασκοπευτικό πλοίο «Πριαζόβγιε» που ήδη πλέουν από τον Βόσπορο μέσω των Στενών των Δαρδανελίων στη Μεσόγειο και αναμένεται να φτάσουν σήμερα. Πηγές του ρωσικού ναυτικού είπαν σε ΜΜΕ της Ρωσίας ότι το καταδρομικό πλοίο «Μόσκβα» που είναι εξοπλισμένο με πυραύλους αναμένεται να φτάσει από τον Ατλαντικό στη Μεσόγειο στις 17 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, ακόμη δύο κορβέτες με εξοπλισμό εκτόξευσης πυραύλων η «Σχτιλ» και «Ιβανόβετς» αναμένεται να φτάσουν στην περιοχή στις 29 Σεπτεμβρίου ενώ στα σχέδια της Μόσχας είναι και η αποστολή της φρεγάτας «Σμπετλιβι» και του καταδρομικού «Νικολάι Φιλτσενκοφ».

Επισήμως η Μόσχα υποστηρίζει ότι η ναυτική παρουσία στη Μεσόγειο ενισχύεται για την περίπτωση που χρειαστεί να εκκενώσουν τη Συρία Ρώσοι πολίτες αν τελικά γίνει στρατιωτική επέμβαση. Ωστόσο οι αναλυτές τονίζουν πως με αυτόν τον τρόπο η Ρωσία στέλνει σαφές μήνυμα πως δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία ενέργεια που δεν γίνει σύμφωνα με τις προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών τοποθετώντας τη Συρία στο επίκεντρο των ρωσικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή.

Οι κινήσεις της Ρωσίας έχουν προκαλέσει νευρικότητα στην Ουάσινγκτον η οποία αυτή τη στιγμή διατηρεί πλέον πέντε πολεμικά σκάφη στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη στα νερά της περιοχής πλέουν τέσσερα πολεμικά πλοία που υπολογίζεται ότι φέρουν από 90 πυραύλους «Τόμαχοκ» σε περίπτωση που δοθεί η εντολή να χτυπηθεί από αέρος η Συρία. Πριν από μερικές ημέρες μάλιστα κατέπλευσε στην περιοχή από την Ερυθρά Θάλασσα και έκτο πολεμικό πλοίο το «USS Σαν Αντόνιο» με πλήρωμα 2.200 ατόμων.

Σε ανάλογες κινήσεις προβαίνει και η Βρετανία με το καταδρομικό HMS Μπουλγουορκ και ένα υποβρύχιο τύπου Trafalgar εξοπλισμένο με πυραύλους «Τόμαχοκ» ενώ η Γαλλία έχει στην Μεσόγειο το πολεμικό πλοίο «Σεβαλιέ Πολ» που επίσης φέρει πυραύλους.

Κοντά στην περιοχή στις ακτές της Υεμένης βρίσκονται και άλλα πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού που μπορούν να σπεύσουν σε μία ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση. Πιο συγκεκριμένα, σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται τα αεροπλανοφόρα «USS Χάρι Τρούμαν» και «USS Νίμιτς», καθώς και επιθετικά πλοία που μεταφέρουν πολεμικά αεροσκάφη «Χάριερ».

Keywords
Τυχαία Θέματα