Βενιζέλος-Λοβέρδος: Μια φιλία που «γράφει» ιστορία!

Θεσσαλονίκη, 1974. Η δημοκρατία έχει αποκατασταθεί και στο αμφιθέατρο της Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου «οι παρέες ξεκινούν να γράψουν ιστορία», παραφράζοντας τους στίχους του Διονύση Σαββόπουλου! Αρκεί μια πρόχειρη ανάγνωση των ονομάτων των φοιτητών της Νομικής που τότε μοιραζόταν τα ίδια έδρανα, για να καταλάβει κανείς, πως τελικά, τα κατάφεραν…


Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Χάρης Καστανίδης, Γιώργος Φλωρίδης,

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Γιάννης Μαγκριώτης, Άννα Διαμαντοπούλου, Θανάσης Παφίλης, Χρύσα Αραπογλου (μερικά χρόνια νεώτερη από τους άλλους), Σοφία Γιαννακά, Θέμος Αναστασιάδης, Γιάννα Αγγελοπούλου. Όλοι καταφέρνουν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο να βρουν μια θέση στη σύγχρονη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας και ο ιστορικός του μέλλοντος, θα είναι εκείνος που θα αξιολογήσει το πρόσημο της συνεισφοράς του καθενός.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι εκείνος που ξεχωρίζει πρώτος! Δεινός ρήτορας, γίνεται από τον πρώτο μήνα στη Νομική, το «μήλον της έριδος» για τις φοιτητικές οργανώσεις. Από την πρώτη του, κιόλας, ομιλία. Οι «παλιοί» φοιτητές, που έψαχναν για τα νέα ταλέντα που θα στελεχώσουν τις φοιτητικές τους οργανώσεις, γοητεύονται από την ευφράδεια του νεαρού. Το ντύσιμό του είναι τυπικό, όχι κουστούμια, όχι αμπέχονα, όπως φορούν πολλοί συμφοιτητές του, κυρίως μέλη των αριστερών σχηματισμών των πανεπιστημίων. Οδηγάει το αυτοκίνητο του πατέρα του, ένα Opel Cadett και συχνάζει στα καφέ του κέντρου της πόλης, πέριξ της Σχολής του.

Κολλητός του είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος. Μοιράζονται την ίδια αγάπη για την πολιτική, τα σπορ –κυρίως το ποδόσφαιρο- και τον… ποδόγυρο. Ο Πατρινός φοιτητής είναι λάτρης των μηχανών και συγκατοικεί με τον Θέμο Αναστασιάδη. Ο αστικός μύθος θέλει την αυλή της πολυκατοικίας όπου ζούσαν στην Άνω Τούμπα, γεμάτη με μηχανές.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι επικεφαλής της τοπικής φοιτητικής νεολαίας του ΚΟΔΗΣΟ και ο Ανδρέας Λοβέρδος μέλος της ΚΝΕ έως το 1978 οπότε και διαγράφεται. Ο πρώτος ΠΑΟΚτσης, ο δεύτερος οπαδός του Ολυμπιακού. Και όταν δεν βρίσκονται στο «Καφενείο του Τάκη» για ανάλαφρες πολιτικές συζητήσεις, ιδεολογικές αντιπαραθέσεις και την… τυπική φοιτητική καζούρα, παίζουν  ποδόσφαιρο, χωρίς κανένας από τους δύο τους να έλκει με την απόδοσή του! Η αλήθεια είναι πως ο Πατρινός πολιτικός έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις στο μπάσκετ.

Οι δυο τους είναι αγαπημένοι μαθητές του κορυφαίου συνταγματολόγου Δημήτρη Τσάτσου. Για την ακρίβεια, Βενιζέλος και Λοβέρδος είχαν βρει στο πρόσωπό του, τον πολιτικό τους μέντορα. Η πορεία των δύο φίλων έχει κοινές αναφορές. Πανεπιστημιακοί, καθηγητές και στη συνέχεια έρχεται το… ΠΑΣΟΚ. Πρώτος στην επετηρίδα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος , ακολουθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Το 2007, όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος προκαλεί τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι στο πλευρό του. Για την ακρίβεια, είναι ο κύριος εκφραστής της «κίνησης Βενιζέλου» εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου, σε τηλεοπτικά πάνελ και σε συγκεντρώσεις τοπικών οργανώσεων το

Keywords
Τυχαία Θέματα