Βενιζέλος: Τα βρήκαμε με τον Σαμαρά για τους πλειστηριασμούς – Τι συζήτησαν οι αρχηγοί

Για το μείζον θέμα της άρσης απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από το 2014 συζήτησαν στο Μέγαρο Μαξίμου Σαμαράς και Βενιζέλος.

Εξερχόμενος ο κ. Βενιζέλος και ερωτηθείς εάν υπήρξε κατάληξη για το θέμα απάντησε: «Νομίζω πως ναι». Στην συνάντηση παρευρέθηκαν και οι υπουργοί

Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρώτη φάση της μερικής άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από τις αρχές του 2014 θα αφορά κυρίως επιχειρηματίες, εμπόρους και λιγότερα από 10.000 ακίνητα.

Η γραπτή ανακοίνωση-δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου

«Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι η πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού, η πρώτη κατοικία αυτού που έχει βρεθεί σε αντικειμενική αδυναμία λόγω της κρίσης, είναι και θα είναι απολύτως προστατευμένη.

Τα στοιχεία που έχω υπόψη μου δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχουν πολύ λίγοι επιτήδειοι, που χωρίς να έχουν πραγματική αδυναμία, κρύβονται πίσω από αυτούς που έχουν ανάγκη προστασίας.

Το ζήτημα τώρα δεν είναι οι πλειστηριασμοί, είναι άλλο: να λειτουργήσει ξανά η στεγαστική πίστη προς όφελος όλης της οικονομίας».

Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε μια πρόωρη συζήτηση για τους πλειστηριασμούς, η οποία δυναμιτίζει το κλίμα τόσο στη Βουλή όσο και στην κοινωνία, αν και υπάρχει επαρκής χρόνος (έως τον προσεχή Δεκέμβριο) για να αναζητηθεί η καλύτερη δυνατή λύση που θα προστατεύει τους οικονομικά αδύναμους και, παράλληλα, θα διασφαλίζει τη στεγαστική πίστη.

Ο κ. Βενιζέλος κινείται σε παρόμοια τροχιά με τον πρωθυπουργό αφού είχε δηλώσει ότι «θα πρέπει να προστατευθεί το σπίτι του φτωχού και του μεσαίου πολίτη». Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθούν τα ελάχιστα μέτρα προστασίας των ευπαθών ομάδα αλλά και η περαιτέρω πολιτική και επικοινωνιακή μεθόδευση προκειμένου να ξεπεραστούν οι ενστάσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης που μπορεί να οδηγήσουν σε «κοινοβουλευτικό ατύχημα».

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση διαμηνύει ότι το καθεστώς που ισχύει για την απαγόρευση των πλειστηριασμών θα αλλάξει αφού άλλωστε ο νόμος λήγει στο τέλος του χρόνου, αλλά δεν είναι ανάγκη να γίνει τώρα. Αντίθετα μπορεί να έλθει η νέα ρύθμιση τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Βεβαίως η ρύθμιση που συζητά η κυβέρνηση απέχει από την παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για έναν ακόμη χρόνο που ζητούν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης. Μένει να φανεί αν οι εγγυήσεις προστασίας των πλέον ευάλωτων θα ικανοποιήσουν τους βουλευτές της συγκυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα