Ξαφνικός θάνατος

Πριν από μερικά χρόνια είχαν βάλει στο ποδόσφαιρο έναν παράξενο κανονισμό που ονομάστηκε «ξαφνικός θάνατος». Οταν στο τέλος του κανονικού αγώνα οι δυο ομάδες ήταν ισόπαλες, το ματς πήγαινε στην παράταση, αλλά εκεί τελείωνε μόλις έβαζε κάποιος γκολ. Μπαμ και κάτω!..

Γράφει ο Γιάννης Πρετεντέρης

Ο κανονισμός αυτός εγκαταλείφθηκε στο ποδόσφαιρο και, όπως φαίνεται, μεταφέρθηκε στην ελληνική πολιτική. Σήμερα η Βουλή

παίζει την παράταση της προεδρικής εκλογής με «ξαφνικό θάνατο».

Είτε θα βγάλει Πρόεδρο και θα έχουμε μια πορεία συντεταγμένων πολιτικών εξελίξεων έως την ολοκλήρωση της τετραετίας ή λίγο νωρίτερα. Είτε δεν θα βγάλει Πρόεδρο και θα οδηγηθούμε άμεσα σε εκλογές με όλα τα στοιχεία αβεβαιότητας που μια εκλογική διαδικασία εξ ορισμού περιέχει.

Να εξηγηθώ. Και οι δύο αυτές επιλογές είναι απολύτως συνταγματικές. Καμία δεν τυγχάνει μεγαλύτερης ή μικρότερης δημοκρατικής νομιμοποίησης ή ηθικής βάσης. Απλά δεν έχουν τις ίδιες συνέπειες. Κι όποιος επιλέγει τη μία ή την άλλη γνωρίζει προφανώς ότι δεν αποφασίζει για Πρόεδρο. Κυρίως αποφασίζει για συνέπειες.

Αν είναι θετικές, θα μπορεί να αισθάνεται υπερήφανος για την ψήφο του. Αν τα πράγματα στραβώσουν, δεν θα ξέρει πού να κρυφτεί. Και ο λόγος είναι απλός. Η Βουλή δεν διαθέτει τη βολική ανωνυμία του ευρύτερου εκλογικού σώματος. Κάθε απόφασή της είναι απόφαση με ονοματεπώνυμα.

Συνεπώς ουδείς μπορεί να κρυφτεί στο «δεν ξέρω/δεν απαντώ». Ακριβώς όπως ουδείς μπορεί να επικαλεστεί «άγνοια κινδύνου». Ολοι θα επιλέξουν συνέπειες με απόλυτη επίγνωση της επιλογής τους και με την ευθύνη της υπογραφής τους. Κατά εντελώς παράξενο τρόπο, οι σημερινές εξελίξεις αποτελούν μια νέα εκδοχή των γεγονότων του 2009.

Και τότε η αντιπολίτευση βιάστηκε να πάρει το τιμόνι. Και τότε κάποιοι διαβεβαίωναν ότι «λεφτά υπάρχουν». Και τότε όσοι προειδοποιούσαν πως η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού εισέπρατταν τη μομφή της «κινδυνολογίας» ή της απόπειρας «εκφοβισμού» του εκλογικού σώματος. Η ιστορία έδειξε ποιοι είχαν τελικά δίκιο.

Αλλά ταυτοχρόνως απέδειξε πόσο καταστροφικά αντιδημοκρατική είναι η θεωρία που λέει ότι οι λαοί πρέπει να ψηφίζουν ανενημέρωτοι κι απροειδοποίητοι, ήσυχοι κι αμέριμνοι. Κι αν αυτό ισχύει για τους λαούς, σκεφτείτε τι πρέπει να ισχύει για τους εκπροσώπους τους. Οι οποίοι εκλέγονται από το έθνος για να διαχειριστούν τις τύχες του κι όχι για να οργανώσουν την τύχη τους.

Η αλήθεια βεβαίως είναι πως, αν πάμε σε εκλογές, πολλοί από τους σημερινούς βουλευτές θα πέσουν θύματα ενός πολιτικού θανάτου που δεν θα είναι και τόσο ξαφνικός. Αρκεί όμως να μην πάρουν κι εμάς μαζί τους!

Το διαβάσαμε στα ΝΕΑ

The post Ξαφνικός θάνατος appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα