Ξεκίνησε η μάχη- Οι πρώτες αντιδράσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Εντείνεται η μάχη για την κυριακάτικη λειτουργία των επιχειρήσεων, αφού οι εκπρόσωποι των τριτοβάθμιων οργανώσεων των μικρομεσαίων εμπόρων και εμποροϋπαλλήλων δήλωσαν σήμερα ότι θα προσπαθήσουν να πείσουν του βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κα της ΝΔ να μην ψηφίσουν τη συγκεκριμένη διάταξη.

Μάλιστα, την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις έκαναν γνωστή οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ (Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου), ΟΙΥΕ

(Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων) και ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας). Στις κινητοποποιήσεις θα περιλαμβάνονται πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και απεργίες τις Κυριακές.

Οι εκπρόσωποι των τριών οργανώσεων αμφισβήτησαν τα πορίσματα μελέτης του ΟΟΣΑ που παρουσίασε το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με τα οποία η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με αυτές, το αποτέλεσμα του μέτρου θα είναι η αύξηση του λειτουργικού κόστους των καταστημάτων και η μετατόπιση του τζίρου.

Η πρόεδρος της ΟΙΥΕ Μεταξία Στεκουλέα, κατηγόρησε το υπουργείο Ανάπτυξης ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα αυτών των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, εξέφρασε τη λύπη του για την αλλαγή στάσης του ΠΑΣΟΚ, καθώς, όπως υποστήριξε ο ίδιος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε διαβεβαιώσει σε συνάντηση με τη ΓΣΕΒΕΕ ότι «δεν υπάρχει θέμα Κυριακών».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης επικαλέστηκε στοιχεία για αύξηση του κόστους λειτουργίας και μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων, ενώ χαρακτήρισε τη ρύθμιση για τις Κυριακές ως τη «σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι».

Ο κ. Κορκίδης υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο επισύρει ποινικές κυρώσεις αν γίνει και υπόδειξη των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά αποτελεί ήδη πραγματικότητα για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά.

Η επίμαχη ρύθμιση του Υπουργείου Ανάπτυξης θα συζητηθεί αύριο στη Βουλή και προβλέπει ελεύθερη λειτουργία όλων των καταστημάτων επτά Κυριακές τον χρόνο και τις υπόλοιπες 45, δυνατότητα λειτουργίας μόνο για τα μικρά καταστήματα (μέχρι 250 τ.μ.) με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη ή του δημάρχου για Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

Υπέρ της φιλοσοφίας της ρύθμισης έχουν ταχθεί το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας και ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης.

Keywords
Τυχαία Θέματα