Ξεκινούν οι συναντήσεις του Σαμαρά στις ΗΠΑ- Ποιό είναι το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

07:51 7/8/2013 - Πηγή: KoolNews

Ξεκινά και επίσημα σήμερα η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ καθώς ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους πριν περάσει την Πέμπτη το κατώφλι του Λευκού Οίκου για να συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Η ατζέντα του κ. Σαμαρά είναι κάτι παραπάνω από γεμάτη αφού θα έχει πλήθος συναντήσεων τόσο στην Ουάσινγκτον όσο

και τη Νέα Υόρκη ενώ θα παραχωρήσει συνεντεύξεις σε μεγάλα ΜΜΕ της χώρας. Το απόγευμα αναμένεται να παρακαθίσει σε γεύμα που διοργανώνει το Κέντρο για τις Στρατηγικές και Διεθνείς Μελέτες (CSIS), που αποτελεί έναν από τους παλαιότερους οργανισμούς στις ΗΠΑ που εστιάζει σε θέματα άμυνας, ασφάλειας, οικονομίας και ενέργειας. Στο ίδιο γεύμα αναμένεται να παρευρίσκονται στελέχη του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Πενταγώνου αλλά και διαμορφωτών της κοινής γνώμης και εκπροσώπων δεξαμενών σκέψης (think tanks).

Παράλληλα, όπως αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης, η επίσκεψη του κ. Σαμαρά συμπίπτει με την ενημερωτική εκδήλωση Invest in Greece, για την προοπτική και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Στην συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά έχουν προσκληθεί ανώτατα στελέχη αμερικανικών επενδυτικών Οίκων, ενώ παρών θα είναι και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης.

Την Πέμπτη το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ θα κορυφωθεί καθώς θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο στις 22:00 ώρα Ελλάδος. Νωρίτερα θα επισκεφθεί τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι ο οποίος θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του και στην ατζέντα των συνομιλιών περίοπτη θέση θα έχουν τα εθνικά μας θέματα και οι διεθνείς εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με γεωστρατηγικούς αναλυτές η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ έχει ιδιαίτερη σημασία και διαφοροποιείται αισθητά από τους προκατόχους του καθώς ο Αντώνης Σαμαράς θα συζητήσει περισσότερο θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος, δίνοντας μια θετική προοπτική για την προσέλκυση επενδύσεων. Άλλωστε ο Έλληνας πρωθυπουργός φτάνει στην Ουάσινγκτον σε μια στιγμή εξαιρετικά καλή διεθνώς καθώς παρά την οικονομική κρίση η Ελλάδα είναι η μόνη σταθερή πολιτικά χώρα της ευρύτερης περιοχής ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, γεγονός που αναμένεται να έχει καταλυτικό ρόλο στις διμερείς συνομιλίες.

Ήδη η αμερικανική πλευρά διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η κρίση στην ευρωζώνη επηρεάζει και τη σταθερότητα της αμερικανικής οικονομίας, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα από το Βερολίνο είχε υποσχεθεί λύσεις ειδικά για την ανεργία των νέων στις πρωτεύουσες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αμερικανική πλευρά έχει και η ενεργειακή ατζέντα μετά τη συμφωνία για τον αγωγό TAP και τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη. Επιπλέον η στενή σχέση με Κύπρο και Ισραήλ αναβαθμίζει διεθνώς τη θέση μας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη ως κόμβου μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ταμάρ, τον Λεβιάθαν και την Αφροδίτη προς την Ευρώπη.

Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνονται συναντήσεις με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν κι Μουν, τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας. Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να επισκεφθεί και το «Σημείο Μηδέν» όπου κατέρρευσαν οι Δίδυμοι Πύργοι μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Keywords
Τυχαία Θέματα