Υποφέρετε από θλάσεις μυών ή από τενοντίτιδα;

Η μη επεμβατική και ασφαλής μέθοδος της έγχυσης αυτόλογων αυξητικών παραγόντων (PRP) από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια ή έγχυσης συνδυασμού PRP & Υαλουρονικού οξέως θεραπεύει τον πόνο και επουλώνει τη φλεγμονή.

Σε χρόνιες φλεγμονές ή οξείες τραυματικές βλάβες, η θεραπεία με συμβατικά μέσα όπως αντιφλεγμονώδεις αλοιφές, χάπια, πάγος, εγχύσεις κορτιζόνης απλώς καταπραΰνουν τον πόνο για σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς όμως να συνεισφέρουν - το αντίθετο μάλιστα - στη σωστή επούλωση των πάσχοντων ανατομικών δομών.

Ο Δρ. Δημήτρης Λύρας, Ορθοπεδικός Χειρουργός MD, DVM, MSc,

PhD μας εξηγεί αναλυτικά τις συγκεκριμένες τεχνικές:

Εγχύσεις PRP-Πλάσματος Πλούσιου σε Αιμοπετάλια (Platelet Rich Plasma)

Το PRP είναι πλάσμα του αίματος εμπλουτισμένο με αιμοπετάλια σε μεγάλες συγκεντρώσεις. Περιέχει όλους αυτούς τους αυξητικούς παράγοντες που προάγουν την επούλωση των ιστών.

Παρόλο που το PRP χρησιμοποιείται παγκοσμίως εδώ και αρκετά χρόνια, η χρήση του σε αθλητές παγκόσμιας κλάσης όπως είναι ο Tiger Woods (επικονδυλίτιδα) και ο Hines Ward (τενοντίτιδα τετρακεφάλου) ήταν αυτή που έφερε το PRP στην πρώτη γραμμή των μεθόδων αντιμετώπισης αθλητικών κακώσεων.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του PRP είναι η ασφάλειά του. Από τη στιγμή που το PRP παράγεται από το ίδιο το σώμα του ασθενή δεν υπάρχουν κίνδυνοι μετάδοσης νοσημάτων ή άλλων φαρμακευτικών παρενεργειών κατά την είσοδό του στο ανθρώπινο σώμα. Γι’ αυτό άλλωστε ανήκει και στην κατηγορία των Αυτόλογων Αυξητικών Παραγόντων.

Οι παθήσεις που αντιμετωπίζονται με την εφαρμογή του PRP είναι από απλές τενοντίτιδες του ώμου ως διαστρέμματα, κακώσεις ή μερικές ρήξεις συνδέσμων του γόνατος ως αρθρίτιδα σε αρχικό στάδιο.

Η διαδικασία της επούλωσης σε κυτταρικό επίπεδο αρχίζει σχεδόν αμέσως. Κλινικά, μείωση του πόνου επιτυγχάνεται σε περίπου 2-3 εβδομάδες.

Το PRP και οι εμπεριέχοντες σε αυτό αυξητικοί παράγοντες χρησιμοποιούνται για να ξεκινήσουν ή να ενισχύσουν τη διαδικασία επούλωσης σε μία χρονίως ή οξέως τραυματισμένη ανατομική δομή.

Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στις πλήρεις ρήξεις συνδέσμων και τενόντων, όπου η θεραπεία είναι αποκλειστικά χειρουργική, η χορήγηση του PRP κατά τη διάρκεια του χειρουργείου μπορεί να μειώσει το χρόνο αποκατάστασης έως και κατά 50%.

Εγχύσεις Matrix (PRP & Υαλουρονικό οξύ)

To Matrix συνδυάζει τα οφέλη του PRP με το Υαλουρονικό Οξύ. Το PRP είναι ολικό αίμα που έχει υποστεί φυγοκέντρηση και περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις αιμοπεταλίων. Τα αιμοπετάλια περιέχουν κοκκία, τα οποία αποθηκεύουν μεγάλο αριθμό «Αυξητικών παραγόντων» (GF). Τα α-κοκκία απελευθερώνονται/ενεργοποιούνται όταν τα αιμοπετάλια συναθροίζονται και προσκολλώνται σε μια περιοχή τραύματος ή φλεγμονής.

Η ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων και η απελευθέρωση των GF είναι το κλειδί της ενίσχυσης της διαδικασίας επούλωσης. Με την απελευθέρωση των GF, εκλύονται χημικά ερεθίσματα και έτσι οι GF προσελκύουν βλαστοκύτταρα, τα οποία μεταναστεύουν στην περιοχή, αυξάνεται ο κυτταρικός πολλαπλασιασμός, και σημειώνεται σημαντική αύξηση της κυτταρικής αναπαραγωγικής διαδικασίας.

Η Οστεοαρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από μείωση της συγκέντρωσης του υαλουρονικού οξέως (ΗΑ) και του μοριακού του βάρους, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση του πόνου και απώλεια της λειτουργίας της άρθρωσης. Το (ΗΑ) είναι κύριο συστατικό του αρθρικού υγρού: αυξάνει το ιξώδες, απορροφά κραδασμούς, λιπαίνει την άρθρωση.

Σήμερα οι ενδαρθρικές εγχύσεις του υαλουρονικού οξέως (ΗΑ) αποτελούν από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες θεραπείες για την ανακούφιση του οστεοαρθριτικού πόνου.

Οι παθήσεις που αντιμετωπίζονται με τη χρήση του Matrix είναι η Οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, του ισχίου και του ώμου, όταν η πάθηση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.

Οι εξελίξεις στην αναγεννητική ιατρική έχουν προσφέρει νέες μη επεμβατικές θεραπείες για πολλές παθήσεις στην ορθοπεδική, καθυστερώντας ή αποτρέποντας την τελική αντιμετώπιση που είναι η χειρουργική αποκατάσταση.

Δρ. Δημήτρης Λύρας

Ο Δρ. Δημήτρης Λύρας είναι ο πρώτος ερευνητής παγκοσμίως που μελέτησε την επίδραση του PRP στην επούλωση τενόντων. Το θέμα αυτό ήταν το αντικείμενο της διδακτορικής του μελέτης, στην οποία εστίασε την επουλωτική ικανότητα του PRP στον Αχίλλειο και τον Επιγονατιδικό τένοντα. Έχει δημοσιεύσει εννέα εργασίες αναφορικά με το PRP σε διεθνή περιοδικά, μία εκ των οποίων έχει βραβευθεί ως η καλύτερη εργασία για το έτος 2010 από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ορθοπαιδικών Χειρουργών Ποδοκνημικής και Άκρου Ποδός. Εξαιτίας της έρευνάς του έχει συμπεριληφθεί στο “American Who is Who in Medicine” για το έτος 2011, ενώ προσκαλείται συχνά ως επίτιμος ομιλητής σε πολλά διεθνή συνέδρια.

www.medi-center.gr

The post Υποφέρετε από θλάσεις μυών ή από τενοντίτιδα; appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα