10,5 εκατ. παιδιά εργάζονται ως «παραπαίδια»

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας στη Γενεύη, περίπου 10 εκατ. παιδιά παγκοσμίως εργάζονται σαν «παραπαίδια» σε σπίτια, ως καθαριστές, μάγειρες, κηπουροί, ή έχουν την φροντίδα άλλων παιδιών και ηλικιωμένων, ενώ συχνά εργάζονται υπό εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, η οργάνωση αναφέρει ότι «όχι μόνο μοχθούν πίσω από τις κλειστές πόρτες των εργοδοτών τους, αλλά οι κοινωνίες δεν βλέπουν καν τι κάνουν σαν εργασία». Σύμφωνα με τον οργανισμό, 6,5 εκατομμύρια εκ των παιδιών είναι ηλικίας 5 -14 ετών, ενώ πάνω από το 71% είναι

απροστάτευτα κορίτσια. Μάλιστα, η κατάσταση περιγράφεται με ακόμη μελανότερα χρώματα, καθώς οι εργοδότες συχνά δεν τους πληρώνουν και σοβαρές διακρίσεις εις βάρος τους. Επίσης, τα παιδιά είναι έκθετα στον κίνδυνο φυσικής, ψυχολογικής και σεξουαλικής βίας.

Η παιδική εργασία «ανθεί» και στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι δηλούμενοι ως απασχολούμενοι ανήλικοι το τελευταίο τρίμηνο του 2010, ήταν 12.764 και το 2012 για το ίδιο τρίμηνο ο αριθμός ανερχόταν στο 6.238. Όπως αναφέρει η Eurostat, το 2012 δεν γράφτηκε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κατά μέσο όρο το 11,4% των μαθητών, δηλαδή περίπου 70.000 παιδιά και έφηβοι σταμάτησαν το σχολείο. Α

πό την πλευρά του, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο εκτιμά ότι σε ποσοστό 70% τα παιδιά που σταματούν το σχολείο με κάποιο τρόπο εργάζονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα