2 παραστάσεις του Μάμετ

Όλο για καταπληκτικές παραστάσεις σας γράφω, ελπίζω να βλέπετε κάποιες. Αν θέλετε να δείτε παλιές κριτικές μπορείτε να τις βρείτε σε παλαιότερες αναρτήσεις της στήλης.

της Ηρώς Μητρούτσικου

Κι αυτό γιατί σήμερα θα σας γράψω για δύο καλές παραστάσεις, από τις οποίες, όμως, δεν βγήκα εκστασιασμένη! Μπορεί να φταίει κι ο συγγραφέας, δεν ξέρω. Συγκεκριμένα πρόκειται για δύο έργα του σεναριογράφου του Χόλυγουντ και γνωστού θεατρικού συγγραφέα Ντέιβιτ Μάμετ.

Αμερικάνικος βούβαλος

Το έργο αυτό γράφτηκε το 1975, βραβεύτηκε στην Αμερική και στην Ελλάδα

πρωτοπαρουσιάστηκε στο ιστορικό θέατρο «Εμπρός» το 1992, σε μετάφραση του Δημ. Τάρλοου, σκηνοθεσία του αείμνηστου Τάσου Μπαντή, με τους Δ. Καταλειφό, Γ. Κέντρο και Δ. Τάρλοου. Ο τίτλος αναφέρεται σε ένα αμερικάνικο, συλλεκτικό πια, νόμισμα. Όλο το έργο στροβιλίζεται γύρω από αυτό το θέμα, αλλά στην ουσία μας μιλά για την κατάρρευση του αμερικάνικου καπιταλιστικού συστήματος και την αποδόμηση των ανθρώπινων σχέσεων.

Φέτος, ο Τάρλοου αποφασίζει να εμπλακεί ξανά με αυτό το έργο. Αυτή τη φορά, όμως διαφορετικά. Διάλεξε τον ρόλο του σκηνοθέτη, δίνοντας τους ρόλους των δύο προλετάριων πρωταγωνιστών στον Αλέξανδρο Μυλωνά και τον Γιώργο Γάλλο. Τον ρόλο του «μικρού για όλες τις δουλειές», που είχε ο Τάρλοου στην παλιά παράσταση, τώρα κρατάει ο Παναγιώτης Καλατζής.

Η παράσταση είναι καλή, αλλά όσοι έχουν δει την ομώνυμη -εκπληκτική- ταινία με τον Ντάστιν Χόφμαν, είναι δύσκολοι θεατές του έργου!! Τις μέρες που είδα εγώ την παράσταση, ο Γάλλος είχε φαρυγγίτιδα και θεωρώ ότι καλό ήταν να τον αφήναν λίγο να ξεκουραστεί, γιατί είχα την αίσθηση ότι δεν μπορούσε να αποδώσει... Επομένως, δεν θα αναφερθώ σε ερμηνείες. Ο Μυλωνάς, κάποιες στιγμές, μου θύμιζε τον Καταλειφό κι αναρωτιέμαι κατά ποσό προσπάθησε ο Τάρλοου να επαναφέρει την παλιά παράσταση... Ο νεαρός Καλατζής πολύ καλός, διδαγμένος από τον σκηνοθέτη που ήξερε τόσο καλά αυτόν τον ρόλο. Το σκηνικό, αν και προσπάθησε να φέρει το χάος του παλαιοπωλείου, δεν τα κατάφερε, ίσως όμως και να μην ήταν αυτό το ζητούμενο.

Όσοι θέλετε να δείτε αυτήν την δυνατή ιστορία, που εκτυλίσσεται εξ αφορμής αυτού του σπάνιου νομίσματος, μπορείτε να βρεθείτε στο Θέατρο Πορεία στην Βικτώρια, από Τετάρτη ως Κυριακή.

Η ζωή στο θέατρο

Tο δεύτερο έργο του Μάμετ που παίζεται αυτή τη στιγμή, είναι γραμμένο λίγο αργότερα και δεν είναι κοινωνικό δράμα όπως το προηγούμενο, αλλά κωμωδία! Φιλοξενείται στο Θέατρο «RabbitΗole» στο Μεταξουργείο (κάτω από την πλατεία Αυδή, όπου πρόσφατα μετακόμισε κι η Δημοτική Πινακοθήκη), το οποίο μέχρι πρόπερσι ονομαζόταν Θέατρο της Άνοιξης. Πρόκειται για θέατρο εν θεάτρω, δηλαδή θα δείτε μια θεατρική παράσταση που εμπεριέχει μια άλλη θεατρική παράσταση και στο συγκεκριμένο έργο όχι μόνο μια, αλλά πολλές. Κι όχι μόνο τις παραστάσεις, αλλά θα δείτε και τα παρασκήνια αυτών!! Όπως το λέει ο τίτλος, παρακολουθούμε τη ζωή δύο ηθοποιών στο θέατρο, κατά τη διάρκεια των προβών, του ζεστάματος, της παράστασης κα

Keywords
Τυχαία Θέματα