80 μπαζωμένα ρέματα είναι αυτά που πνίγουν τις συνοικίες της Αττικής

Στο ίδιο έργο θεατές χρόνια τώρα. Με αιτίες, ίδιες και απαράλλακτες. Που δεν αλλάζουν, γιατί δεν διορθώνονται.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ογδόντα μπαζωμένα ρέματα, όπως έχει διαπιστωθεί από ειδική επιτροπή, που συστάθηκε πριν από χρόνια για την καταγραφή τους, κακοτεχνίες, αυθαίρετες κατασκευές, μοιραίες παραλείψεις και «εμφραγματικά» φρεάτια «πνίγουν» σε κάθε νεροποντή την Αττική, προκαλώντας πλην των υλικών καταστροφών, ανθρώπινες τραγωδίες.

Όταν η κεντρική οδός του Μενιδίου μετατράπηκε σε ορμητικό ποτάμι

Μέρα-μεσημέρι, ένας 40χρονος άντρας έχασε τη ζωή του στο Μενίδι,

όταν το αυτοκίνητό του σκεπάστηκε από ορμητικά νερά, αφού μία από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες του Μενιδίου, η οδός Αριστοτέλους, μετατράπηκε σε ορμητικό ποτάμι, το οποίο παρέσυρε αυτοκίνητα και ανθρώπινες ζωές στο πέρασμά του.

Ενώ μόλις 1.000 μέτρα από τον τόπο της τραγωδίας ένας πυροσβέστης, την τελευταία στιγμή σώθηκε από τους συναδέλφους του, βουτηγμένος ως το λαιμό μέσα σε λάσπες και νερά-ίσα που κρατιόταν από ένα κλωνάρι δέντρου και ανέπνεε μέχρι να τον βρουν- στα σύνορα Καματερού και Λιοσίων γραφόταν μια άλλη τραγωδία, απ’ αυτές που χαρακτηρίζονται ανείπωτες.

Μια μητέρα, ξεκίνησε, ανήσυχη από τη συνεχή νεροποντή από το σπίτι της να πάει με το αυτοκίνητό της στο σχολείο να παραλάβει μετά το μάθημα τα δυο αγόρια της, ηλικίας 11 και 13 χρόνων. Στο σχολείο δεν έφθασε ποτέ… Τα παιδιά ανησύχησαν και ολόκληρη η οικογένεια αναστατώθηκε. Λίγη ώρα μετά, πυροσβέστες κι αστυνομικοί, αντίκριζαν το σκηνικό του δράματος… Το αυτοκίνητο της μητέρας των δύο παιδιών, καρφωμένο μέσα στο ρέμα του Ποδονίφτη. Η οδηγός, όμως, δεν ήταν μέσα. Οι ολονύκτιες έρευνες δεκάδων πυροσβεστών, με τη βοήθεια σκύλων-ανιχνευτών να εντοπίσουν την αγνοούμενη μάνα, δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Οι κάτοικοι της περιοχής, αφού πληροφορήθηκαν ότι το αυτοκίνητο βρέθηκε στο ρέμα, όταν έπεσε από ένα γεφυράκι, επεσήμαναν ότι το σημείο εκείνο, όπου λογικά χάθηκε ο έλεγχος του αυτοκινήτου από την οδηγό, δεν υπήρχαν προστατευτικά κιγκλιδώματα. Λίγο νωρίτερα, στο πολύπαθο Μενίδι, οι κάτοικοι έλεγαν ότι η Πολιτεία δεν μερίμνησε να κλείσουν οι «πληγές» των κακοτεχνιών κι έτσι κάθε φορά, που βρέχει δυνατά, «κατεβαίνουν» στην οδό Αριστοτέλους, όλα τα… οικιακά σκεύη των ενοίκων της περιοχής μαζί με δέντρα, καρέκλες και κρεβάτια! Το μεσημέρι της Πέμπτης τα γεγονότα πήραν δραματική τροπή.

Δεν άκουσε τον επαγγελματία οδηγό και βρέθηκε μέσα σε λεωφόρο-ποτάμι

Ο 40χρονος οδηγός, έχοντας στο πλάι τη μητέρα του, επιχείρησε να βγει από παράδρομο στην Αριστοτέλους. Πριν προλάβει να ακούσει τον οδηγό τριαξονικού οχήματος να σταματήσει, γιατί ερχόταν ορμητικό ποτάμι(!) πάνω στο δρόμο, βρέθηκε να αντιλαμβάνεται ότι τα μανιασμένα νερά τύλιγαν το αυτοκίνητο και έφθαναν στα τζάμια. Έσπασε το τζάμια του συνοδηγού και έσπρωξε τη μητέρα του να τη σώσει. Εκείνη, πλέοντας κυριολεκτικά, παρασύρθηκε σε απόσταση 200 μέτρων κατά μήκος της λεωφόρου κι έμεινε εκεί τραυματισμένη στο κεφάλι, έως τη μεταφορά της σε νοσοκομείο. Πρόλαβε να βγει και ο ίδιος, αλλά βρέθηκε κάτω από το τριαξονικό, χωρίς τις αισθήσεις του, για να διαπιστωθεί στη συνέχεια στο νοσοκομείο ο θάνατός του.

Νωρίτερα στην Πετρούπολη μια γιαγιά, που βγήκε θορυβημένη από την καταιγίδα να πάρει το εγγονάκι της από το σχολείο, βρέθηκε να παρασύρεται από τα ορμητικά νερά και να τραυματίζεται. Παράλληλα, μια τριώροφη πολυκατοικία κατέρρευσε στο ρέμα της Εσχατιάς, στο ύψος της συμβολής με Κωστή Παλαμά, στο Καματερό. Στην περιοχή έφθασαν κλιμάκιο της Περιφέρειας Αττικής και μηχανήματα, προκειμένου να απομακρύνουν τα φερτά υλικά. Το κτίριο είχε εκκενωθεί από πέρυσι και η Περιφέρεια Αττικής είχε προβεί σε παρεμβάσεις υποστήριξης του κτιρίου, αλλά, όπως αποδείχθηκε, εις μάτην.

Εξάλλου, η κακοκαιρία στην Αττική προκάλεσε έντονα προβλήματα, με την πυροσβεστική υπηρεσία να δέχεται μέχρι αργά το βράδυ σχεδόν 3.500(!) κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και παροχή βοήθειας. Για την αντιμετώπιση όλων των συμβάντων, διετέθησαν πάνω από 140 συνεργεία με 560 πυροσβέστες και ισχυρή δύναμη της Αστυνομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα