ATE: Με «άτυπη» διαδικασία μεταβιβάζεται αξία 15 δισ. ευρώ αντί 95 εκατ.

Την Παρασκευή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας θα ενημερώσουν την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την διάσπαση της Αγροτικής Τράπεζας σε καλή και κακή καθώς και για την μεταβίβαση της καλής ΑΤΕ

στην τράπεζα Πειραιώς.

Η τράπεζα Πειραιώς θα καταβάλλει τίμημα ύψους 95 εκ. ευρώ για την απόκτηση στοιχείων ενεργητικού που αποτιμώνται προσωρινά σε 14,7 δις ευρώ και στοιχείων παθητικού που αποτιμώνται προσωρινά σε 21,4 δις ευρώ. Τη διαφορά των 6,6 δις ευρώ μεταξύ ενεργητικού - παθητικού η ΑΤΕ θα έπρεπε να την καλύψει μέσω του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων το οποίο δεν είχε τη δυνατότητα αυτή. Η μεταβίβαση αυτομάτως σημαίνει ότι το ποσό αυτό θα καταβληθεί στην Τράπεζα Πειραιώς από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (που δεν μπορούσε να χρηματοδοτήσει την ΑΤΕ). Τα 6,6 δις ευρώ θα καλύψουν την υποχρέωση της ΑΤΕ στον ELA ύψους 6,3 δις ευρώ, οπότε η τράπεζα Πειραιώς με το τίμημα των 95 εκατ. ευρώ θα αποκτήσει ένα πλήρως ισοσκελισμένο περιουσιακό στοιχείο ύψους σχεδόν 15 δις ευρώ.

Δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καταβάλλει 6,6 δις ευρώ για την κάλυψη της «τρύπας» που δημιουργείται, ενώ εάν η ΑΤΕ κεφαλαιοποιούνταν από το ΤΧΣ, όπως και οι άλλες 4 μεγάλες τράπεζες, τότε το ΤΧΣ θα έπρεπε να συμμετάσχει στην κεφαλαιοποίησή της με το ποσό των 4,5 δις ευρώ όση και η ζημία που υπέστη από το κούρεμα των ομολόγων λόγω του PSI.

Η διάσπαση και η μεταβίβαση έγινε με διαδικασίες εξπρές με επιχείρημα την πίεση χρόνου, δεδομένου ότι στις 27 Ιουλίου έληγε η δυνατότητα χρηματοδότησης της Αγροτικής.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν ήδη έντονα τόσο στην πώληση αυτή καθ’ εαυτή όσο και στη διαδικασία που ακολουθήθηκε, χαρακτηρίζοντάς την αδιαφανή. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι:

Η απόφαση διάσπασης της Αγροτικής Τράπεζας ελήφθη από την Τράπεζα της Ελλάδος με τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο οποίο προϊστανται οι κ. Π. Θωμόπουλος και Χ. Κύρκος. Δεν είναι γνωστό και ουδέποτε ανακοινώθηκε ποια είναι η θέση της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών, οι οποίοι όπως φαίνεται δεν είχαν καμία ανάμειξη είτε στις αποφάσεις είτε στη διαδικασία, όπως και η διοίκηση της ίδιας της Αγροτικής.

Σύμφωνα με τον Ν 4021/11 η διάσπαση σε bad – good Bank θα πρέπει να συνοδεύεται από αποτίμηση των στοιχείων ενεργητικού παθητικού. Δεν είναι γνωστό αν η αποτίμηση αυτή έχει γίνει και ποιά είναι τα ακριβή αποτελέσματά της.

«Άτυπη» διαδικασία

Για την μεταβίβαση των στοιχείων ενεργητικού – παθητικού δεν διενεργήθηκε δημόσιος ανοικτός διαγωνισμός. Δεν έγιναν ποτέ γνωστά τα στοιχεία της αποτίμησης εάν έγινε, ούτε του περιεχομένου πώλησης-μεταβίβασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις επίσημες ανακοινώσεις τα οικονομικά στοιχεία συνοδεύονται από τη λέξη «περίπου», δημιουργώντας την εντύπωση πως η τράπεζα αποτιμήθηκε στο περίπου.

Στο πλαίσιο μιας ανοικτής διαδικασίας, θα γνώριζαν, όχι μόνον οι ενδια

Keywords
Τυχαία Θέματα