Economist: Η Ελλάδα τολμά αλλά φοβάται μία αποτυχία

Για σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα των Ελλήνων κάνει λόγο άρθρο του Economist, το οποίο αναφέρεται στη χώρα μας και έχει τίτλο: «Τολμά να ελπίζει, φοβάται να αποτύχει».

Τα θετικά

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι διαδηλώσεις στην Αθήνα δεν θυμίζουν το παρελθόν, ο πεζόδρομος της Ερμού έχει κίνηση και νέα

καταστήματα έχουν ανοίξει στο Κολωνάκι.

Το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί σε όλη τη χώρα σε σχέση με τον περυσινό Ιούνιο, οπότε είχαν κορυφωθεί οι φόβοι για ένα Grexit. Εξάλλου, υπάρχει αύξηση των τουριστικών κρατήσεων, επανέναρξη των έργων στους αυτοκινητοδρόμους, επιστροφή της ρευστότητας με την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την ανάκαμψη των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και τα 50 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί, λογικά θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ζημιών και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τα αρνητικά

Ωστόσο ο Economist υπογραμμίζει πως οι δοκιμασίες για τη χώρα δεν έχουν τελειώσει, καθώς η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2013, αγγίζοντας το 4,4% του ΑΕΠ. Εξάλλου, ο σύνθετος δείκτης για την οικονομική εμπιστοσύνη που καταρτίζει η Κομισιόν έχει επιστρέψει στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2009, πριν δηλαδή ξεσπάσει η κρίση χρέους.

Παράλληλα, η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 27,2%, οι μισθοί έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ τα χαμηλότερα εισοδήματα πιέζονται από τους φόρους. Την ίδια ώρα, οι προοπτικές των εξαγωγών υπονομεύονται από την ύφεση στην ευρωζώνη.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα παραμένει ακόμα ένα επικίνδυνο μέρος για τους ξένους επιχειρηματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα