F.T.: Διχασμένο το Eurogroup για το μονοπάτι της ελληνικής σωτηρίας

Σύμφωνα με σημερινή δημοσίευμα των Financial Times (F.T.) οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εμφανίστηκαν χθες (Δευτέρα) διχασμένη σχετικά με το πώς θα διαχειριστούν το ελληνικό ζήτημα. Η πρόταση για διαγραφή των διμερών δανείων προς την Αθήνα βρήκε αντιστάσεις παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ πρότεινε

τη συζήτηση της λύσης, ενώ το χάσμα ήταν έντονο και για το θέμα της διετούς παράτασης στο πρόγραμμα προσαρμογής.

Χαρακτηριστικό του διχασμού είναι ότι «η Ελλάδα απασχόλησε το χθεσινό Eurogroup για τουλάχιστον δυο ώρες», όπως αναφέρουν οι F.T.
Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ κάλεσαν τους ηγέτες της Ευρωζώνης να κάνουν ρεαλιστικές εκτιμήσεις για τους κινδύνους του ελληνικού προγράμματος με το επιχείρημα ότι είναι σχεδόν αδύνατο να πέσει το ελληνικό χρέος κάτω από το 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 χωρίς οι χώρες του ευρώ να μην έχουν αναλάβει και εκείνες αναδιάρθρωση του χρέους που διακρατούν.

Από τα 325 δισ. ευρώ ελληνικό χρέος, τα 125 δισ. είναι χρήματα που οφείλονται στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και αυτό είναι μακράν το μεγαλύτερο κομμάτι, το οποίο μπορεί ακόμα να αναδιαρθρωθεί.

Το υπόλοιπό ανήκει είτε στο ΔΝΤ είτε στην ΕΚΤ οι οποίοι έχουν φραγμούς στις πολιτικές τους περί αναδιαρθρώσεων καθώς και στους ιδιώτες πιστωτές που ήδη είδαν τα ομόλογά τους να αναδιαρθρώνονται.

Σχεδόν ομόφωνα και παρά τις πιέσεις του ΔΝΤ, στο χθεσινό Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν ότι το οποιοδήποτε κούρεμα στα δάνεια του επίσημου τομέα είναι πολιτικά μη αποδεκτό.

Πιο βαθιά όμως διχασμένοι, σύμφωνα με τους F.T., εμφανίσθηκαν για το θέμα της επιμήκυνσης και ειδικότερα της διετούς παράτασης.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα