H ΕΡΤ, η πρόταση μομφής και η ψηφοφορία στη Βουλή

Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη βουλή αυτό το τριήμερο, καθώς αρχίζει η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την κυβέρνηση. Σήμερα (Παρασκευή) στις 12:00 θα αρχίζει η συζήτηση στην βουλή, ενώ η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Η

πρόταση δισπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν έχετε πια κανένα λαικό έρεισμα, καμία κοινωνική νομιμοποίηση. Μόνος σας σύμμαχος μία μικρή ολιγαρχία και οι διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες. Για να συνεχίσετε το καταστροφικό σας έργο, γίνεστε ολοένα και πιο επικίνδυνοι», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, καταθέτοντας παράλληλα πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης , εκπροσωπώντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ .

Ο κ. Τσίπρας που αφίχθη την Πέμπτη (07/11) από το Τέξας, είπε μεταξύ άλλων στη Βουλή σχετικά με τις εξελίξεις στην ΕΡΤ: «Πριν από 5 μήνες, αποφασίσατε πραξικοπηματικά να βάλετε λουκέτο στην Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, χωρίς να φέρετε τίποτα στη Βουλή. Επί μήνες, αρνηθήκατε να συμμορφωθείτε με την απόφαση του ΣτΕ. Προχθές, χαρίσατε στους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών καναλιών τη δημόσια περιουσία των συχνοτήτων. Σήμερα, ολοκληρώνοντας πλήρως την εκτροπή και τη μετατροπή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σε μιντιακή δημοκρατία, εισβάλανε με απόφασή σας, αστυνομικές δυνάμεις στο κτίριο της ΕΡΤ. Μπήκατε νύχτα στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, για να μπορείτε αύριο τη νύχτα να εισβάλετε στα σπίτια των ανθρώπων που χρωστάνε. Αυτή τη θεσμική εκτροπή δεν δικαιούμαστε να την αποδεχτούμε».

«Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ισχυρή και αρραγής» είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης που υπογράμμισε ότι στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ «η κυβέρνηση θα είναι παρούσα σε αυτή την συζήτηση και μέσα από την ψήφο θα αναβαθμιστεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της χώρας».

Η τρόικα αναβάλει τις συναντήσεις της

Λόγω της πρότασης, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας ανέβαλαν, πιθανότατα για το μεσημέρι της Κυριακής, την προγραμματισμένη για σήμερα (Παρασκευή) συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Έτσι, θα έχουν χρόνο να εξετάσουν τα επιπλέον στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αλλά και από το υπουργείο Εργασίας, που έφτασαν στα χέρια τους.

Η Κομισιόν φαίνεται να είναι ξαφνιασμένη από την εξέλιξη αυτή, αν και περιμένει φειδωλή στις δηλώσεις της. Το ΔΝΤ από την άλλη δεν έχει σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ συνεδριάζουν για την πρόταση μομφής

Εν όψει της έναρξης της συζήτησης για την πρόταση μορφής σήμερα (Παρασκευή) το μεσημέρι, συνεδριάζουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Στόχος του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι ένα ακλόνητο κυβερνητικό μέτωπο, ενώ του Φώτη Κουβέλη να ληφθεί απόφαση μεταξύ του «παρών» και της αποχής.

Σαμαράς: «Η δημοκρατία δεν φοβάται τις μομφές»

«Η δημοκρατία δεν φοβάται τις μομφές από τα υπολείμματα του παρελθόντος επειδή εφαρμόστηκε ο νόμος και αποδόθηκε στο ελληνικό λαό ένα δημόσιο κτήριο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας στην πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησής του που κατέθεσε στο προεδρείο της Βουλής ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας .

Δίνοντας μια «πληρωμένη» απάντηση στον κ. Τσίπρα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του ο κ. Σαμαράς σημείωσε: «Για κάποιους είναι μομφή να πιστεύεις στην Ελλάδα, να πιστεύεις στα πρωτογενή πλεονάσματα, να τα δημιουργείς για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, να περνάς από την ύφεση στην ανάκαμψη, να πιστεύεις νομιμότητα, να αντιστέκεσαι στις ακρότητες».

Τι ισχύει για την πρόταση μομφής

Η «πρόταση δυσπιστίας» (μομφής) είναι θεσμικός τρόπος αμφισβήτησης της «ψήφου εμπιστοσύνης» της κυβέρνησης και αποτελεί κορυφαία αντιπολιτευτική κίνηση. Η πρόταση μομφής κατατίθεται στο Προεδρείο της Βουλής γραπτώς και πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη και να υπογράφεται από τουλάχιστον 50 βουλευτές.

Όταν κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας διακόπτεται οποιαδήποτε διαδικασία βρίσκεται εν εξελίξει στη Βουλή. Εκπρόσωποι των υπογραψάντων αναπτύσσουν την πρόταση και ακολουθεί 3ήμερη συζήτηση στη Βουλή. Αν η πρόταση μομφής πάρει 151 και άνω, πέφτει η κυβέρνηση.

Για να κατατεθεί πρόταση μομφής πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 6 μήνες από την προηγούμενη ψηφοφορία εμπιστοσύνης.

Σημειωτέον, ότι εάν ζητήσει ο πρωθυπουργός «επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης», προηγείται της πρότασης μομφής, σε περίπτωση που έχει κατατεθεί νωρίτερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα