H «πολυδιάσπαση» του ΣΥΡΙΖΑ

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει μπορέσει ακόμη να κινηθεί συντεταγμένα-Το δίλημμα του Αλ. Τσίπρα

του Ανδρέα Καψαμπέλη

O ΣΥΡΙΖΑ, αν και αποτελεί πλέον την αξιωματική αντιπολίτευση, δεν έχει μπορέσει να απαλλαγεί από τις παθογένειες του παρελθόντος και καθώς κοινοβουλευτικά έχει μεγαλώσει, έχει μεταβληθεί σε μια πραγματική Βαβέλ.

Ενδεικτικό παράδειγμα των τελευταίων ημερών αποτελεί η αντίδραση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ

στο θέμα της παραίτησης του αρχηγού ΓΕΣ και των κρίσεων που ακολούθησαν. Παρά το γεγονός ότι σχολιάστηκε το θέμα από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, άρχισαν να κάνουν δηλώσεις μια σειρά από στελέχη, επικαλύπτοντας το ένα το άλλο. Χαρακτηρίζοντας αδιανόητη την ύπαρξη «κομματικών παρεμβάσεων», ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει ότι «είναι μια μεγάλη απώλεια για το στράτευμα η παραίτηση του Αργηγού ΓΕΣ, ενός εξαίρετου και ικανού αξιωματικού. Συνιστά, όμως, μείζον πολιτικό ζήτημα το γεγονός ότι ο Αρχηγός του ΓΕΣ καταγγέλλει παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας σε μία κρίσιμη περίοδο, παρέμβαση που έχει να κάνει με τις αναμενόμενες κρίσεις στο στράτευμα» και ζητούσε «εξηγήσεις από την κυβέρνηση». Ακολούθησε ο υπεύθυνος του κόμματος για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα Κώστας Ήσυχος, ο οποίος εξέδωσε δική του ανακοίνωση για να υποστηρίξει ότι «η παραίτηση του Κωνσταντίνου Ζαζιά, Γενικού Αρχηγού Επιτελείου Στρατού, καθώς και όσα αναφέρονται στην επιστολή παραίτησής του, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο απαλλαγής της σημερινής τροϊκανής κυβέρνησης από την επιβολή άκρατου κομματισμού και αδιαφανών παρεμβάσεων, ώστε να εξυπηρετηθούν στενές κομματικές επιλογές με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και αδιαφανείς διαδικασίες». Και επαναλάμβανε το ευχολόγιο για «αξιοκρατικές, δημοκρατικές κρίσεις σε όλη τη βαθμίδα των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, που θα στηρίζονται σε διακοινοβουλευτικές διαδικασίες, βασισμένες αποκλειστικά στα τυπικά, ουσιαστικά και επιστημονικά προσόντα των κρινόμενων». Αλλά για τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε αυτό αποδείχθηκε αρκετό. Ακολούθησε τρίτη ανακοίνωση των υπευθύνων του τομέα Άμυνας Γιώργου Βαρεμένου, Θοδωρή Δρίτσα και Βασίλη Χατζηλάμπρου, οι οποίοι μιλούσαν για «μεθοδεύσεις του θλιβερού παρελθόντος», χαρακτηρίζοντας την παραίτηση του κ. Ζιαζιά «κόλαφο στην κυβερνητική αναίδεια».

Υπάρχουν κι άλλα αντίστοιχα παραδείγματα που σχολιάζονται ήδη αρκετά. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι συχνά αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία, το μνημόνιο, την μονομερή καταγγελία, την επαναδιαπραγμάτευσή του, τις αποκρατικοποιήσεις ή και τις απολύσεις στο Δημόσιο. Ακόμα και για το θέμα της 23χρονης αθλήτριας Βούλας Παπαχρήστου εκδόθηκαν δύο παράλληλες ανακοινώσεις, μία από το γραφείο Τύπου του κόμματος και μία από τον «σκιώδη» υπουργό για θέματα Παιδείας και Αθλητισμού Τάσο Κουράκη. Ο κ. Τσίπρας, μετατρέποντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, πιστεύει ότι αυτά τα φαινόμενα μπορεί να σταματήσουν και πολύ περισσότερο να μπορέσει να αποκτήσει ο ίδιος τον κεντρικό έλεγχο. Όμως λόγω των διαφορετικών ιδεολογικών

Keywords
Τυχαία Θέματα