H Σαχάρα δεν είναι το πιο ζεστό μέρος στον κόσμο...

Τα νέα επιστημονικά δεδομένα έρχονται να αμφισβητήσουν την πεποίθηση ότι η πιο ζεστή τοποθεσία της Γης βρίσκεται στη Σαχάρα, καθώς η έρημος Λουτ στο Ιράν αποτελεί πλέον το πιο καυτό μέρος του πλανήτη μας.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πάντως ότι από χρόνο σε χρόνο μπορεί να αλλάζει το πιο ζεστό μέρος στην επιφάνεια του πλανήτη μας.

Σύμφωνα με την έρευνα αμερικανικού πανεπιστημίου που μελετούσε επί 7 χρόνια διάφορα σημεία σε όλη τη γη, η έρημος Λουτ κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ ζέστης το 2004, το 2005, το 2006, 2007

και το 2009. Το μεγαλύτερο ρεκόρ σημειώθηκε το 2005, όταν καταγράφηκε θερμοκρασία 70,7 βαθμών Κελσίου (159,3 Φαρενάιτ).

Η δεύτερη υψηλότερη καταγραφή θερμοκρασίας (69,3 βαθμοί) έγινε σε μία έρημο στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας.

Μέχρι τώρα η περιοχή Ελ Αζίζια στη Βόρεια Αφρική, κοντά στη λιβυκή Σαχάρα, αποτελούσε το πιο θερμό σημείο του πλανήτη, όπου το 1922 για πρώτη φορά καταγράφηκε θερμοκρασία 58 βαθμών Κελσίου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, μέχρι σήμερα επισήμως αυτή θεωρείται η υψηλότερη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας σε μια περιοχή στη Γη.

Οι δορυφόροι, που ανιχνεύουν την εκπεμπόμενη υπέρυθρη ακτινοβολία, είναι σε θέση να έχουν πλέον μια ακριβέστερη και πληρέστερη εικόνα για τις επιφανειακές θερμοκρασίες σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Η μέτρηση των πιο καυτών σημείων της Γης, που βρίσκονται ως επί το πλείστον στις ερήμους (Σαχάρα, Γκόμπι, Σονόραν, Λουτ ), δεν μπορεί να γίνει από το έδαφος για πρακτικούς λόγους, καθώς λόγω του αφιλόξενου περιβάλλοντός τους είναι αδύνατη η επιτόπια διατήρηση ενός μετεωρολογικού σταθμού, γι' αυτό η συμβολή των δορυφόρων από ψηλά είναι πολύτιμη.

Αν και το ρεκόρ ζέστης μπορεί να μετακινείται από χρόνο σε χρόνο, πάντα ανήκει σε ξερές, βραχώδεις, άνυδρες και σκουρόχρωμες περιοχές, που απορροφούν πολύ περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία από όση αντανακλούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα