NYT: Παρασκήνιο στην επαναγορά του χρέους

Παρασκηνιακές διεργασίες και αστερίσκους στην επαναγορά του ελληνικού χρέους αποκαλύπτει δημοσίευμα των New York Times (ΝΥΤ) με τίτλο «Τα hedge funds πέτυχαν αξιόλογα κέρδη στην ελληνική επαναγορά χρέους». Οι ΝΥΤ τονίζουν την μη αξιοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης (CAC's) στην επαναγορά ελληνικού χρέους και «καρφώνουν» το IIF

επισημαίνοντας ότι «έπαιξε με τους φόβους» της Ευρώπης με σκοπό να στοιχίσει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων 2 δισ. ευρώ περισσότερα.

Οι ΝΥΤ αναφέρουν ότι τον Νοέμβριο 2012 ο Όλι Ρεν είχε λάβει e-mail από το υψηλόβαθμο στέλεχος της Deutsche Bank, Χακάν Βολίν, το οποίο ανέφερε ότι η επιστράτευση ρητρών συλλογικής δράσης στην εξεταζόμενη επαναγορά ελληνικού χρέους δεν θα προκαλούσε προβλήματα στην Ελλάδα ή στην ευρωζώνη. Το στέλεχος της Deutsche Bank πρότεινε στην Ευρώπη να υιοθετήσει σκληρή στάση απέναντι στα ιδιωτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου που είχαν αγοράσει ελληνικά ομόλογα προτρέποντας τους κοινοτικούς αξιωματούχους να χρησιμοποιήσουν CAC's ώστε να πωλήσουν σε χαμηλότερη τιμή από ό, τι θα αποδέχονταν οικειοθελώς. Ο Χακάν Βολίν υποστήριζε πως η κίνηση αυτή ήταν καθ 'όλα νόμιμη και δεν θα αναστάτωνε τις αγορές.

Η εφημερίδα αναφέρει πως η μη ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης «είναι μια άλλη υπενθύμιση για το πώς οι ιδιώτες επενδυτές έχουν καταφέρει να εξουδετερώσουν τους Ευρωπαίους αξιωματούχους σε διάφορα στάδια της κρίσης χρέους».

«Απλά δεν καταλαβαίνω γιατί το έκαναν αυτό», δήλωσε ο διάσημοε νομικόε του Duke University, Μίτου Γκουλάτι, προσθέτοντας πως η επαναγορά χρέους με ενεργοποίηση των CAC's θα ήταν μια εύκολη συναλλαγή κατά την οποία τα hedge funds θα εξακολουθούσαν να έχουν μεγάλα κέρδη.

Οι New York Times υποστηρίζουν πως στην απόφαση για την μη ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης έπαιξε ρόλο και το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF), το οποίος όπως «έπαιξε με τους φόβους» των Βρυξελλών, της Ρώμης και της Μαδρίτης ότι η σκληρή γραμμή προσέγγισης των hedge funds θα μπορούσε να δημιουργήσει άλλον ένα γύρο χάους στην αγορά, καθώς αν η Αθήνα ανάγκαζε τους ομολογιούχους να δεχτούν χαμηλότερες τιμές, οι επενδυτές θα σταματούσαν να αγοράζουν τα ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται υπό πίεση.

Οι ΝΥΤ τονίζουν ότι ο Τσάρλς Νταλάρα πέταξε στην Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου για να τονίσει στην κυβέρνηση ότι η επίκληση των ρητρών θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα και τη ζώνη του ευρώ.

Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται πως οι μεγάλοι κερδισμένοι ήταν επενδυτικά κεφάλαια όπως τα Greylock Capital, Fir Tree, Brevan Howard και Third Point, τα οποία κατέγραψαν κέρδη έως και 100% από τις επενδύσεις τους σε ελληνικά ομόλογα.

Keywords
Τυχαία Θέματα