Public Issue: 9 κόμματα στη Βουλή-Απίθανη η αυτοδυναμία για ΝΔ

Τον πλήρη διχασμό της κοινής γνώμης για τα πολιτικά κόμματα καταγράφει για ακόμη μια φορά η δημοσκόπηση της Public Issue που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής

Ενδεικτικό της πλήρους ασάφειας, που επικρατεί στο πολιτικό σύστημα, είναι το γεγονός, πως από τα ευρήματα του Βαρόμετρου, προκύπτει εννεακομματική Βουλή

χωρίς αυτοδυναμία και διαρκής φθορά των μνημονιακών κομμάτων, με το νέο κόμμα «Ανεξάρτητοι Έλληνες» του Πάνου Καμμένου να καταγράφει 6,5%, προξενώντας με αυτόν τον τρόπο μεγάλες απώλειες στη Νέα Δημοκρατία.

Αναλυτικά, στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των πολιτικών κομμάτων η ΝΔ καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 25%, η ΔΗΜΑΡ τη δεύτερη με 15,5%, την τρίτη ο ΣΥΡΙΖΑ με 12%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 11,5%, πέμπτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 11%, 6,5% παίρνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, 4% ο ΛΑΟΣ, 3,5% οι Οικολόγοι, 3% η Χρυσή Αυγή, 2% η ΔΗΣΥ, 1% το ΑΝΤΑΡΣΥΑ και 5% παίρνουν τα λοιπά κόμματα.

Τα ποσοστά αποχής μειώνονται σταθερά από το 32,5% τον Ιανουάριο του 2012 στο 25,5% τον Μάρτιο.

Σε ό, τι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει αρνητική γνώμη κατά 63%, το ΚΚΕ 70% αρνητική γνώμη, η ΝΔ 73% αρνητική, ο ΛΑΟΣ 80% και το ΠΑΣΟΚ 85% αρνητική γνώμη.

Ως κόμμα που κάνει καλύτερη αντιπολίτευση την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με 23%, ακολουθεί το ΚΚΕ στο 17%, έπεται η ΝΔ με 11%, ο ΛΑΟΣ με 10%. Το ποσοστό της ΔΗΜΑΡ είναι στο 4%. Χωρίς γνώμη είναι το 7%, ενώ το ποσοστό των ερωτώμενων που απαντά κανένα από τα παραπάνω κόμματα είναι και το υψηλότερο με 25%.

Για την αναγκαιότητα διεξαγωγής εκλογών το 61% απαντά ότι «μάλλον χρειάζεται», το 36% ότι «μάλλον δεν χρειάζεται» και το 3% δεν έχει γνώμη.

Σε ό, τι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, μόνο ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς παρουσιάζει «θετικό ισοζύγιο»: Ο Φώτης Κουβέλης συγκεντρώνει 54% σε θετικές γνώμες έναντι 39% αρνητικές, ο Αλέξης Τσίπρας έχει 37% θετικές γνώμες έναντι 61% αρνητικές, ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει 30% θετικές γνώμες έναντι 69% αρνητικές, ο Αντώνης Σαμαράς 28% θετικές έναντι 70% αρνητικές, η Αλέκα Παπαρήγα 26% θετικές έναντι 72%, η Ντόρα Μπακογιάννη 19% θετικές έναντι 80%, ο Γιώργος Καρατζαφέρης 19% έναντι 79% και τελευταίος ο Γιώργος Παπανδρέου με 10% θετικές γνώμες έναντι 89% αρνητικές.

Ως προς τη δημοτικότητα του Λουκά Παπαδήμου θετική γνώμη έχει το 49%, ενώ το 66% των πολιτών εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό για τη διαχείριση των προβλημάτων της οικονομίας, έναντι 32% που δεν τον εμπιστεύονται και 1% που δεν γνωρίζει ή δεν έχει γνώμη.

Ωστόσο, το 86% των ερωτηθέντων δηλώνει δυσαρεστημένο από την κυβέρνηση έναντι 13% που δηλώνουν ικανοποιημένοι και 1% που γνωρίζει ή δεν απαντά.

Το 60% δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από τη ζωή, 27% όχι και τόσο, 11% αρκετά και 2% πολύ ικανοποιημένοι.

Το 76% εκτιμά ότι η σε σχέση με έναν χρόνο πριν η διεθνής ισχύς της χώρας έγινε πιο αδύνατη, 18% παρέμεινε η ίδια και 5% έγινε πιο ισχυρή.

Αναφορικά με την προσωπική τ

Keywords
Τυχαία Θέματα