SZ: Η μισαλλοδοξία στην Ελλάδα αυξάνεται

«Σαν δαρμένο σκυλί» είναι ο τίτλος σημερινού άρθρου, που φιλοξενείται στην Süddeutsche Zeitung (SZ) και αφορά την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα. Το άρθρο υπογράφει ο διευθυντής της οργάνωσης Human Rights Watch και υπεύθυνος για Ευρώπη και Ασία, Χιουτζ Γουίλιαμσον, ο οποίος αναφέρει ότι «εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται από τα εκτεταμένα μέτρα λιτότητας,

τα οποία επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση με σκοπό την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης. Οι πολιτικές εντάσεις “κούνησαν” τη χώρα, ενώ ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι ότι σημειώνει επιτυχία το ακροδεξιού κόμμα Χρυσή Αυγή». Σύμφωνα με την άποψή του, στην χώρα «υπάρχουν τεράστια κοινωνικά προβλήματα που σχετίζονται με τους αμέτρητους μετανάστες, που έχουν φτάσει τα τελευταία χρόνια από χώρες εκτός Ε.Ε. στην Αθήνα».

«Με όλες αυτές τις δυσκολίες, άλλη είναι η κρίση που εύκολα παραβλέπεται. Η ξενοφοβική βία κατά των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στην Αθήνα. Η Ελλάδα οφείλει να κάνει πάση θυσία κάτι φέτος με τη Γερμανία και τα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. Οι επιθέσεις των μελών της Χρυσής Αυγής συνιστούν μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εντούτοις, ιδιαιτέρως σοβαρό είναι το ότι οι υπεύθυνοι συνήθως δεν τιμωρούνται. Ούτε η αστυνομία, ούτε τα άλλα θεσμικά όργανα του κράτους καταβάλουν σοβαρές προσπάθειες, για να παρουσιαστούν οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης. Αυτή η ατιμωρησία καταστρέφει την ψευδαίσθηση ότι στην Ευρώπη, η οποία τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ, βασιλεύουν η ανεκτικότητα και η ειρήνη».

Στο κείμενο της εφημερίδας αναφέρεται η υπόθεση με τον Αιγύπτιο εργάτη αρτοποιείου, που το Νοέμβριο του 2012 βασανίστηκε από το αφεντικό του, επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα του. «Αφού πήγε σε ένα νοσοκομείο, η αστυνομία τον συνέλαβε λόγω της έλλειψης του δελτίου ταυτότητας», αναφέρεται.

«Πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα, κάποιοι από αυτούς σε ηγετικές θέσεις, θα ήθελαν να αγνοήσουν αυτή την πτυχή της κρίσης. Σύμφωνα με αυτούς, η χώρα έχει πάρα πολλά προβλήματα έτσι και αλλιώς. Πιστεύουν ότι η φυλετική βία θα υποχωρήσει από μόνη της, όταν το ελαττωματικό σύστημα ασύλου τελικά μεταρρυθμιστεί και η οικονομία αρχίσει να αναπτύσσεται. Αυτές οι δικαιολογίες μπορεί να έχουν μια δόση αλήθειας, αλλά κρύβουν το γεγονός ότι η μισαλλοδοξία στη χώρα αυξάνεται και όλο και κατευθύνεται προς άλλες ευάλωτες ομάδες, όπως οι ομοφυλόφιλοι», σημειώνεται.

«Εξίσου ανησυχητικό είναι ότι κάποιοι πολιτικοί φαίνεται να παραμένουν με συνέπεια αδρανείς, διότι φοβούνται μια λαϊκίστικη αντίδραση του κόμματος Χρυσή Αυγή. Έτσι, σχεδόν κανείς δεν παίρνει θέση απέναντι στη μαζική ξενοφοβία. Όταν παρουσιάσαμε τα ευρήματά μας στη Βουλή των Ελλήνων για την ξενοφοβική βία το Νοέμβριο του 2012, μέλος του κυβερνώντος κόμματος, είπε πως οι ξένοι έρχονται στην Ελλάδα ως κατσαρίδες», καταλήγει το άρθρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα