Tι θα γίνει με τη φορολογία των καταθέσεών μας

Του Χρήστου Κώνστα 

Οι Έλληνες μετά τις εκλογές του Ιουνίου αισθάνθηκαν πιο σίγουροι και επέστρεψαν τις γλίσχρες αποταμιεύσεις τους στις ελληνικές τράπεζες. Η κυβέρνηση όμως ελλοχεύει. Ψάχνει για φορολογικά έσοδα και συζητά επιβολή μεγαλύτερου φόρου στους τόκους των καταθέσεών μας. Τα επίσημα στοιχεία από την Φραγκφούρτη, την έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,

δείχνουν ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο, σημειώνοντας άνοδο 1%, στα 160,12 δισ. ευρώ έναντι 158,7 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Τον περασμένο Μάιο οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες ανέρχονταν σε 157,4 δισ. ευρώ. Αντίστοιχο είναι το κλίμα και στην Ιταλία και την Ισπανία, όπου κι εκεί οι καταθέτες σταμάτησαν να διοχετεύουν τις αποταμιεύσεις τους στην Γερμανία και την Ελβετία και εμπιστεύονται τις τράπεζες των χωρών τους.

Στην Ιταλία, οι τραπεζικές καταθέσεις τον Σεπτέμβριο ανήλθαν σε  επίπεδα ρεκόρ, στα 1,467 τρισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, έναντι 1,437 τρισ. τον Αύγουστο, ενώ στην Ισπανία καταγράφηκε άνοδος στις τραπεζικές καταθέσεις για πρώτη φορά εδώ κι έξι μήνες, στα 1,505 τρισ. ευρώ από 1,492 τρισ. ευρώ τον Αύγουστο. Την ίδια ώρα στη Γερμανία οι καταθέσεις στις τράπεζες υποχώρησαν κατά 0,1% τον Σεπτέμβριο, σημάδι ότι ανακτάται η εμπιστοσύνη των καταθετών στις τράπεζες της Ευρωπαϊκής  περιφέρειας. 

Οι Φόροι 

Ενώ λοιπόν οι Έλληνες εμπιστεύονται τις ελληνικές τράπεζες, η Κυβέρνηση σχεδιάζει αύξηση του φόρου επί των τόκων όλων των καταθέσεων από το 10% που είναι σήμερα στο 20%! Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες στο τέλος τους χρόνου θα αποδίδουν λιγότερους «καθαρούς» τόκους στους πελάτες τους. Το πρόβλημα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο για όσους έχουν αποταμιεύσει χρήματα σε προθεσμιακούς λογαριασμούς. Για παράδειγμα, 

Σε μία προθεσμιακή κατάθεση 30.000 ευρώ διάρκειας ενός έτους, με επιτόκιο 4,50%, ο αποταμιευτής λαμβάνει τόκους ύψους 1.350 ευρώ. Από το ποσό αυτό αφαιρείται σήμερα φόρος 10%, δηλαδή 135 ευρώ, ενώ με τον αυξημένο φόρο θα παρακρατούνται 270 ευρώ! Για το ίδιο ποσό που είναι τοποθετημένο σε απλή κατάθεση ταμιευτηρίου με επιτόκιο 2%, η τράπεζα παρακρατά σήμερα 60 ευρώ από τους τόκους των 600 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα ο φόρος θα φτάσει στα 120 ευρώ! 

Με λίγα λόγια ακόμη και οι τράπεζες της Βουλγαρίας θα αποκτήσουν συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις ελληνικές τράπεζες. Πολλοί πιστεύουν ότι το μέτρο αυτό θα πυροδοτήσει νέα φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες. Ακόμη και στην Τουρκία θα στέλνουν οι Έλληνες τις καταθέσεις τους. Το υπουργείο Οικονομικών οργανώνει την άμυνά του και σχεδιάζει να απλώσει ένα ηλεκτρονικό δίχτυ πάνω από τις καταθέσεις. 

Το περιουσιολόγιο 

Το υπουργείο Οικονομικών θα υποχρεώσει όλους τους Έλληνες φορολογούμενους να δίνουν αναλυτικά στοιχεία στην εφορία για το σύνολο των καταθέσεών τους, είτε βρίσκεται εντός της Ελλάδας, είτε βρίσκονται εκτός. Το σχέδιο προβλέπει ότι οι πολίτες, από μόνοι τους, θα πρέπει να δίνουν αναφορά στην ε

Keywords
Τυχαία Θέματα