«Αλκοόλ… Όχι απόψε! Οδηγώ!»

Διήμερο εκδηλώσεων οδικής ασφάλειας, με μήνυμα την ‘εναλλαγή του οδηγού σε κάθε παρέα, ο οποίος δε θα πίνει και θα την πηγαίνει με ασφάλεια στο σπίτι’, σκοπεύοντας στην ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας εναντίον της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, υλοποιούν σε Πάτρα και Αίγιο, σήμερα και αύριο [Σάββατο 21/7], το Ι.ΜΕΤ. του Ε.ΚΕ.Τ.Α., το ‘Επιμελητήριο Αχαΐας’, η ΕΝ.Ε.Α.Π., με τη συνεργασία του Σ.Σ.Ο.Π.Δ.Ε. «Ο Άγιος Νικόλαος».

Αφορμή για την εκπόνηση

αυτής της διήμερης εκστρατείας, με τίτλο «Αλκοόλ… όχι απόψε! Οδηγώ!» και κεντρικό μήνυμα «Μία παρέα, ένας οδηγός κάθε φορά!», απετέλεσαν τα στοιχεία που δημοσίευσε προσφάτως η τροχαία, εκ των οποίων προκύπτει αύξηση των τροχαίων συμβάντων, ως αποτέλεσμα της οδήγησης σε κατάσταση μέθης.

Η εν λόγω αύξηση, κάνει επιτακτική την ανάγκη για την επανάληψη της ενημερωτικής εκστρατείας αυτής, δια της οποίας προτείνεται η εναλλαγή -διαφορετικού κάθε φορά- οδηγού σε κάθε παρέα, ο οποίος δεν θα πίνει και θα την μεταφέρει ασφαλώς κατά την επιστροφή στο σπίτι.

Το μήνυμα ευαισθητοποίησης αποτελεί προσαρμογή της πανευρωπαϊκής εκστρατείας «BOB-Campaign» [designated driver], που έφερε στην Ελλάδα το Ι.ΜΕΤ. στα τέλη του 2001.

Η μείωση των θετικών αλκοτέστ, κατά τα πρώτα χρόνια υλοποίησής της [από 7% το 2001, σε 3,2% το 2004] και οι μετέπειτα παρόμοιες δράσεις που ακολούθησαν, αποδεικνύουν την επιτυχία και την απήχηση του μηνύματος, που δεν απαγορεύει, αλλά, προτείνει έναν έξυπνο, ασφαλή και ιδιαίτερα αγαπητό -ειδικά από τους νέους- τρόπο συνδυασμού διασκέδασης και υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ, σε σχέση με την ασφαλή οδήγηση.

Κατά την διάρκεια των δρώμενων στις εν λόγω εκδηλώσεις, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να αντιληφθούν -με ασφαλή τρόπο- τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην οδήγηση, οδηγώντας στον φορητό προσομοιωτή οδήγησης του ΙΜΕΤ, ο οποίος δείχνει τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην οδήγηση, χωρίς να έχουμε πιει(!), προσομοιώνοντάς την οδήγηση με διαφορετικά -εικονικά- ποσοστά/επίπεδα αλκοόλ στον οργανισμό [αίμα].

Όπως αποδεικνύεται, οδηγώντας στον φορητό προσομοιωτή οδήγησης του ΙΜΕΤ, τα αντανακλαστικά περιορίζονται σημαντικά και η περιφερειακή όραση «πάει περίπατο»!...

Για τους πιο δύσπιστους, ο συγκεκριμένος προσομοιωτής -που διαθέτει ένα σενάριο που επινοήθηκε στο Ι.ΜΕΤ. και είναι μοναδικό στην Ευρώπη- συγκρίνει τη διαφορά στα αντανακλαστικά του ίδιου οδηγού, πριν και μετά την κατανάλωση αλκοόλ! Το αποτέλεσμα δείχνει πάντα, ότι η αύξηση του χρόνου αντίδρασης -μετά την κατανάλωση αλκοόλ- είναι μεγαλύτερη από όσο θα περίμενε κανείς.

Υποστηρικτές -σε τοπικό επίπεδο- είναι οι τροχαία Πατρών και Αιγίου, η αντι-δημαρχία εθελοντισμού του δήμου Πατρέων, ο «Εμπορικός Σύλλογος Πατρών», το «Σωματείο Ιδιοκτητών ΤΑΧΙ Πατρών και Περιχώρων “Ο Άγιος Χριστόφορος”», ο «Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαΐας» και ο «Σύλλογος Ποτοποιών Πατρών».

Επίσης, ως σημαντική κρίνεται -από το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ- η υποστήριξη δύο εκ των βασι

Keywords
Τυχαία Θέματα