Άναψε το φυτίλι για κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία

Επικίνδυνη κλιμάκωση των εξελίξεων στη Συρία αποτελούν αναμφισβήτητα οι αεροπορικές επιδρομές κοντά στη Δαμασκό ενώ σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας, Φάισαλ αλ Μέκνταντ, στόχος των επιθέσεων ήταν «να παρέχει το Ισραήλ άμεση στρατιωτική στήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις» που πολεμούν την κυβέρνηση. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ο Νάμπιλ αλ Αράμπι, γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου που μιλάει για επίθεση και μια επικίνδυνη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας ενός αραβικού κράτους. Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ

Χέιγκ, έχοντας διαφορετικά κίνητρα βέβαια, αναγνωρίζει ότι «τα γεγονότα αυτά, όπως και άλλα που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, δείχνουν τον αυξανόμενο κίνδυνο που υπάρχει για την ειρήνη σε όλη την περιοχή, λόγω της συριακής κρίσης, η οποία επιδεινώνεται».

«Η κυβέρνηση της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας επιβεβαιώνει ότι αυτή η επίθεση ανοίγει ευρέως την πόρτα σε όλες τις πιθανότητες ειδικά επειδή δεν αφήνει πλέον καμία αμφιβολία για την πραγματικότητα των διασυνδέσεων που υπάρχουν ανάμεσα σε όλες τις συνιστώσες που διεξάγουν τον πόλεμο κατά της Συρίας», δήλωσε ο υπουργός Πληροφόρησης, Όμραν αλ Ζοάμπι, διαβάζοντας ανακοίνωση του συριακού υπουργικού συμβουλίου.

Ο υπουργός παραχώρησε αυτήν την συνέντευξη Τύπου έπειτα από έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που έγινε μετά την, όπως δήλωσε δυτική πηγή, νέα επιδρομή που πραγματοποιήθηκε νωρίς σήμερα εναντίον ιρανικών πυραύλων που προορίζονταν για την λιβανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Η επίθεση αυτή που έγινε νωρίς σήμερα είναι η τρίτη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιείται φέτος στο συριακό έδαφος και η δεύτερη σε διάστημα τριών ημερών.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε ένα στρατιωτικό ερευνητικό κέντρο κοντά στην Δαμασκό συνιστούν μια «κήρυξη πολέμου» δήλωσε την Κυριακή σε συνέντευξή του στο CNN ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Φάισαλ αλ Μέκνταντ.

Το υπουργείο Εξωτερικών, σε επιστολή του στον ΟΗΕ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τόνισε εκτός των άλλων ότι η επίθεση αποτελεί απόδειξη ότι το Ισραήλ έχει συμμαχήσει με τους αντάρτες που πολεμούν για να διώξουν από την εξουσία τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Συρία, πρόσθεσε, θα προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ στον δικό της χρόνο και με τον δικό της τρόπο.

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η επίθεση «σε θέσεις που ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις συνιστούν απόδειξη της συνεργασίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τρομοκρατικές ομάδες που ανήκουν στο Μέτωπο Αλ Νόσρα, μια από τις πτέρυγες της Αλ Κάιντα» μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Στην επιστολή του το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η «ισραηλινή επιθετικότητα» σκότωσε και τραυμάτισε αρκετά άτομα και «προκάλεσε ευρύτατη καταστροφή».

Ο Ισραηλινός Ραδιοσταθμός μετέδωσε, επικαλούμενος έναν μη κατονομαζόμενο δυτικό διπλωμάτη, ότι οι αεροπορικές επιδρομές κοντά στην Δαμασκό είχαν στόχο ένα φορτίο με προχωρημένης τεχνολογίας ιρανικούς πυραύλους, οι οποίοι φέρεται ότι προορίζονταν για την σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ.

Οι πύραυλοι Fatah-110 έχουν βεληνεκές 300 χιλιομέτρων.

Ο Ραδιοσταθμός πρόσθεσε ότι οι αεροπορικές δυνάμεις κατέστρεψαν τα όπλα, θεωρώντας ότι θα έθεταν σε κίνδυνο το Ισραήλ, δίνοντας στην Χεζμπολάχ ένα πλεονέκτημα στην περίπτωση άλλης μιας σύγκρουσης με το εβραϊκό κράτος.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε τις επιδρομές που πραγματοποίησε το Ισραήλ στην Συρία και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να δράσει άμεσα για να τις σταματήσει.

Οι επιδρομές αυτές συνιστούν «ολοφάνερα μια επίθεση και μια επικίνδυνη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας ενός αραβικού κράτους» δήλωσε ο Νάμπιλ αλ Αράμπι, γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου.

Και η προεδρία της Αιγύπτου καταδίκασε την επίθεση του Ισραήλ κατά της Συρίας.

Οι ισραηλινές επιδρομές συνιστούν «μια παραβίαση των αρχών και του διεθνούς δικαίου και συμβάλουν στην περιπλοκότητα της κατάστασης και στην απειλή για την ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής» υπογραμμίζει η αιγυπτιακή προεδρία σε ανακοίνωσή της.

Την ίδια ώρα, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA μετέδωσε δηλώσεις του ιρανού υπουργού Άμυνας Αχμάντ Βαχιντί, σύμφωνα με τον οποίο η ισραηλινή επίθεση πραγματοποιήθηκε, έχοντας λάβει «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε έκτακτη συνεδρίαση με το υπουργικό του συμβούλιο για να συζητήσουν για την Συρία, καθυστερώντας κατά δύο ώρες την αναχώρησή του για την επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα.

Στο μεταξύ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι το Ισραήλ ανέπτυξε δύο συστοιχίες του αντιπυραυλικού συστήματος Σιδηρούς Θόλος στο βόρειο τμήμα της χώρας για προληπτικούς λόγους.

«Δύο συστοιχίες του αντιπυραυλικού συστήματος Σιδηρούς Θόλος αναπτύχθηκαν στο βόρειο Ισραήλ στο πλαίσιο του τακτικού επιχειρησιακού προγράμματος ανάπτυξης και σε συνάρτηση με επιχειρησιακές αποτιμήσεις», σημείωσε η εκπρόσωπος του στρατού.

Ο Ισραηλινός Ραδιοσταθμός μετέδωσε ότι οι συστοιχίες αυτές αναπτύχθηκαν έξω από τις βόρειες πόλεις Χάιφα και Σάφεντ.

Ευκαιρία για εμπλοκή από τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ

«Τον αυξανόμενο κίνδυνο που υπάρχει για την ειρήνη» στην περιοχή και ενισχύει την ανάγκη για μια άρση του ευρωπαϊκού εμπάργκο στην παροχή όπλων στους Σύρους αντάρτες, αναδεικνύει η σημερινή ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Συρία», δήλωσε την Κυριακή ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

«Δεν έχουμε επιβεβαίωση» όσον αφορά το ποιος έκανε την επιδρομή αυτή, αλλά «υπάρχουν πηγές στο Ισραήλ που λένε ότι πρόκειται για ισραηλινή αεροπορική επιδρομή», δήλωσε ο Χέιγκ στο βρετανικό δίκτυο BBC.

«Θα αναμένω μια επίσημη επιβεβαίωση προτού κάνω περισσότερα σχόλια, αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι τα γεγονότα αυτά, όπως και άλλα που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, δείχνουν τον αυξανόμενο κίνδυνο που υπάρχει για την ειρήνη σε όλη την περιοχή, λόγω της συριακής κρίσης, η οποία επιδεινώνεται», πρόσθεσε.

«Ο Λίβανος απειλείται συνεχώς με αποσταθεροποίηση, ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων διασχίζει τα σύνορα, η Ιορδανία δέχεται απίστευτη πίεση», σημείωσε.

«Και το Ισραήλ έχει δηλώσει σαφώς ότι θα ενεργήσει αν πιστεύει ότι ένας σημαντικός αριθμός όπλων μεταφέρεται στην Χεζμπολάχ», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να σεβαστούμε» την απόφαση του Ισραήλ να «προστατεύσει την ασφάλειά του».

«Όσο περισσότερο διαρκεί η κατάσταση αυτή, τόσο περισσότερο καθίσταται σημαντική η ανάγκη για την άρση του (ευρωπαϊκού) εμπάργκο», κατέληξε, επαναλαμβάνοντας ότι υπήρχαν «αξιόπιστες πληροφορίες για τη χρήση χημικών όπλων κατά» του συριακού λαού.

Η Βρετανία υπερασπίζεται εδώ και μήνες μια άρση του εμπάργκο της ΕΕ στα όπλα που προορίζονται για τους Σύρους αντάρτες. Στα τέλη Απριλίου, η Γερμανία δήλωσε έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο για την άρση του, αν κι άλλες χώρες της ΕΕ προέβαιναν στο αίτημα αυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα