Ανασκόπηση 2012 – Κόσμος

Από την Βάσω Κίτσιου

Πληθώρα σημαντικών γεγονότων διαδραματίστηκε στον πλανήτη το 2012. Στις ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα εξασφάλισε μια δεύτερη ιστορική προεδρική θητεία, καταφέρνοντας να επικρατήσει του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του, Μιτ Ρόμνεϊ. Σε προεκλογικό πυρετό και η Γαλλία, με τον Φρανσουά Ολάντ να αναδεικνύεται πρόεδρος της χώρας και την κεντροαριστερά να επιστρέφει στα Ηλύσια Πεδία ύστερα από 17 χρόνια

απουσίας. Στον αραβικό κόσμο, μία προσβλητική ταινία για τον Μωάμεθ έγινε η αφορμή για σοβαρά επεισόδια, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Αμερικανού πρέσβη στη Λιβύη. Στη Συρία περισσότεροι από 43.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έναρξη του κινήματος αμφισβήτησης του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ πριν από 21 μήνες, που εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο.

Έκρυθμη η κατάσταση και στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στη γειτονική Αίγυπτο το προεδρικό διάταγμα του Μοχάμεντ Μόρσι, με το οποίο διεύρυνε τις εξουσίες του. Νέα εποχή για την Παλαιστίνη που μπαίνει υπό τη μορφή της «χώρας-παρατηρητή» στον ΟΗΕ. Στο επίκεντρο της διεθνούς ειδησεογραφίας βρέθηκαν και οι επιθέσεις ενόπλων, που στοίχισαν τη ζωή δεκάδων ανθρώπων: Στις 11 Μαρτίου, ο 23χρονος Μοχάμεντ Μεράχ άνοιξε πυρ εναντίον μαθητών και γονέων έξω από εβραϊκό σχολείο στην Τουλούζη, σκοτώνοντας επτά ανθρώπους, ενώ λίγους μήνες αργότερα, το ίδιο σκηνικό επαναλήφτηκε σε κινηματογράφο στο Ντένβερ του Κολοράντο των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της πρώτης προβολής της νέας ταινίας Batman, όπου τουλάχιστον 12 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Ένα ακόμη μακελειό σημειώθηκε σε δημοτικό σχολείο στο Νιουτάουν του Κονέκτικατ στις ΗΠΑ, όπου ένας 24χρονος εισέβαλε και θέρισε αδιακρίτως δασκάλους και μαθητές, λίγο πριν πέσει και ο ίδιος νεκρός.

Από τη χρονιά που πέρασε, δεν έλειψαν βέβαια και οι φυσικές καταστροφές. Αντιμέτωποι με τη μανία της φύσης βρέθηκαν οι ΗΠΑ, οι Μπαχάμες, η Κούβα και η Αϊτή, με τον τυφώνα Σάντυ να σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα του, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 165 ανθρώπων, ενώ περισσότερα από χίλια άτομα έπεσαν θύματα του τυφώνα Μπόφα, που έπληξε τις Φιλιππίνες στις αρχές Δεκεμβρίου. Παράλληλα, το ιταλικό κρουαζιερόπλοιο Κόστα Κονκόρντια βυθίστηκε ανοιχτά της Τοσκάνης, προκαλώντας τον θάνατο 32 ανθρώπων, ενώ το ρωσικό συγκρότημα πανκ Pussy Riot «τραγούδησε» στον Καθεδρικό της Μόσχας, με αποτέλεσμα τη φυλάκιση των μελών του. Τέλος, πραγματική τομή στην επιστήμη θεωρείται η ανακάλυψη ενός υπο-ατομικού σωματιδίου, του μποζονίου του Χιγκς, που θεωρείται το τελευταίο κλειδί στην κατανόηση της ύπαρξης της ζωής και της ποικιλότητας στο σύμπαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα