Αναβλήθηκε η συνάντηση τρόικας-Κουτρουμάνη

Η κρίσιμη συνάντηση, που είχε προγραμματιστεί για σήμερα Τρίτη μεταξύ εκπροσώπων της τρόικα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη σχετικά με το μισθολογικό ζήτημα και ειδικότερα όσον αφορά στην μείωση του κατώτερου μισθού και την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, μετατέθηκε για τις επόμενες ημέρες.

Η συνάντηση κατά πάσα πιθανότητα θα λάβει χώρα την Τετάρτη ή την Πέμπτη, αφού θα έχουν συνεδριάσει εκ νέου οι κοινωνικοί φορείς, την ίδια στιγμή που η τρόικα

συνεχίζει να πιέζει ασφυκτικά για μείωση του κατώτερου μισθού στα 600 ευρώ από 751 που είναι σήμερα (20%) και κατακόρυφη μείωση των μισθών στις κλαδικές συμβάσεις στα 750 ευρώ. αυτό ήταν τουλάχιστον το αίτημα που διατυπώθηκε από την τρόικα στη συνάντησή της με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τη Δευτέρα.

Το υπουργείο υποστηρίζει βάσει μελέτης που διεξήχθη ότι με τη μείωση των εισφορών κατά 10% θα επιτευχθεί η ίδια μείωση στο κόστος εργασίας και μάλιστα χωρίς να μεγαλώσει η τρύπα στα έσοδα του κράτους και των Ταμείων.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να προσφέρει ως αντάλλαγμα στην τρόικα 3ετες πάγωμα μισθών και ωριμάνσεων, κόψιμο υπερωριών, ανατροπή εργασιακού καθεστώτος σε τράπεζες και ΔΕΚΟ, αλλαγές στο πλαίσιο προσφυγής στη Διαιτησία του ΟΜΕΔ, περαιτέρω ελαστικοποίηση (και κατ' επέκταση απορρύθμιση) της αγοράς εργασίας και σειρά άλλων θυσιών με τις οποίες Συνδικάτα, αλλά και κάποια κόμματα διαφωνούν πλήρως.

Keywords
Τυχαία Θέματα