Ανεύθυνο «κρυφτούλι» για τη «λίστα Λαγκάρντ»

Τη στιγμή που η υπόθεση για την περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ» συγκλονίζει την κοινή γνώμη, οι πολιτικοί που εμπλέκονται κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους, επιρρίπτοντας – εμμέσως πλην σαφώς – ευθύνες ο ένας στον άλλο.

Η χθεσινή δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι είχε παραδώσει στην επόμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τη λίστα που του είχε δώσει η Κριστίν Λαγκάρντ, επέφερε την αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου

(και διαδόχου του Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο) ο οποίος ανέφερε πως «όποιο υλικό του είχε δοθεί ατύπως από τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννης Διώτη και όπως ακριβώς του δόθηκε, βρίσκεται ήδη στα χέρια της κυβέρνησης». 

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ακόμα ότι η δημόσια συζήτηση για τη λίστα με τους περίπου 2.000 καταθέτες στην ελβετική τράπεζας HSBC, τείνει να εκθέσει διεθνώς την Ελλάδα και να ακυρώσει την προσπάθειά για σύναψη διακρατικής σύμβασης με την Ελβετία για τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων.

Από την πλευρά του, ο κ. Διώτης υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει λίστα, η οποία να μπορεί να καταστεί νομίμως αντικείμενο επεξεργασίας μιας υπηρεσίας, η οποία λειτουργεί εντός των νόμων και του Συντάγματος. Κάθε διωκτική υπηρεσία, τις πληροφορίες που λαμβάνει, τις αξιοποιεί καθ' ον τρόπο μπορεί». 

Επιπλέον, ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Θεόδωρος Δραβίλλας, ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε του έχει επιδειχθεί ή παραδοθεί σε έντυπη, ηλεκτρονική ή άλλη μορφή, λίστα ονομάτων Ελλήνων ή αλλοδαπών καταθετών, με καταθέσεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. «Ουδέποτε και από κανέναν» είπε χαρακτηριστικά. 

Σε κάθε περίπτωση, οι οικονομικοί εισαγγελείς προχωρούν σε εξέταση μαρτύρων στο πλαίσιο της έρευνας που έχουν διατάξει για τη «λίστα Λαγκάρντ», διερευνώντας εάν η λίστα έχει διαβιβαστεί στο ΣΔΟΕ και αν νομίμως έχουν υπάρξει ενέργειες για τον εντοπισμό φοροδιαφυγής. 

Keywords
Τυχαία Θέματα