Ανθεί η σωματεμπορία στη Βουλγαρία

Η Βουλγαρία συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε κορυφαίων χωρών με τα περισσότερα θύματα σωματεμπορίας, με τους αποδέκτες των θυμάτων να είναι κυρίως οι χώρες της Δύσης.

Πέρυσι, τα θύματα εμπορίας στη Βουλγαρία ανέρχονταν σε 541, εκ των οποίων τα 90 ήταν άντρες, θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης. Μάλιστα, πέρυσι, για πρώτη φορά, επιβλήθηκαν έξι ποινές μεγαλύτερες της δεκαετούς φυλάκισης.

Η μεγαλύτερη αύξηση στα ποσοστά, ωστόσο, εξακολουθεί να καταγράφεται στον τομέα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, έναν τομέα στον οποίο η καταγραφή των θυμάτων γίνεται

ευκολότερα απ' ό,τι στον τομέα της εργασιακής εκμετάλλευσης, δεδομένου ότι είναι τα ίδια τα θύματα εκείνα που προβαίνουν σε καταγγελία.

Το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα τη βουλγαρική κυβέρνηση που θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα με τίτλο «Βελτίωση της εθνικής πολιτικής κατά της σωματεμπορίας μέσω της μετάδοσης τεχνογνωσίας, εμπειρίας και ορθών πρακτικών», στο οποίο αναμένεται να βελτιωθεί ο διεθνής συντονισμός και η συνεργασία μεταξύ εθνικών φορέων που ασχολούνται με την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων στη Βουλγαρία και την Ολλανδία, καθώς και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων της Βουλγαρίας, με τη συμμετοχή μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Keywords
Τυχαία Θέματα