Αντίθετοι οι Ιρλανδοί στην κατάργησης της Άνω Βουλής

Με τα αποτελέσματα από 43 εκλογικές περιφέρειες, οι ιρλανδοί πολίτες σε ποσοστό 51,7% τάχθηκαν εναντίον της κατάργησης της Γερουσίας (Άνω Βουλή) σε σχετικό δημοψήφισμα που διενεργήθηκε το Σάββατο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 51,7% των ψηφοφόρων τάχθηκε εναντίον της κατάργησης της Γερουσίας, ενώ το 48,3% τάχθηκε υπέρ της πρότασης αυτής.

Το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί ήττα για την κυβέρνηση συνασπισμού υπό το κόμμα Fine Gael, που υποστήριζε ότι η

Γερουσία —που δημιουργήθηκε το 1922 — ήταν πολύ δαπανηρή για να συνεχίσει να λειτουργεί εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Η κυβέρνηση υποστήριζε ότι η κατάργηση της Γερουσίας θα εξοικονομούσε στους φορολογούμενους 20 εκατ. ευρώ και θα συνέβαλε στην προώθηση της μεταρρύθμισης του πολιτικού συστήματος.

Ο Σάιμον Κόβενι, μέλος της κυβέρνησης, δήλωσε ότι η συμπολίτευση θα σεβαστεί την απόφαση του λαού και «θα συνεχίσει, κάνοντάς την επωφελή για τη χώρα».

Το κόμμα Fianna Fail της αντιπολίτευσης και η εκστρατεία υπέρ του «Όχι» επιχειρηματολογούσε πως η Γερουσία αποτελεί ένα αναγκαίο μέσο ελέγχου του έργου των βουλευτών κι αποτελεί ένα χώρο όπου μπορεί να εκφράζεται διαφωνία και να ακούγονται φωνές που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είχαν τρόπο έκφρασης.

Η Γερουσία έχει το δικαίωμα να καθυστερεί την επικύρωση νομοσχεδίων της βουλής για έως και 90 ημέρες καθώς και να προτείνει τροποποιήσεις σε αυτά. Μπορεί επίσης να προτείνει νομοσχέδια, εκτός από σχέδια νόμου που αφορούν την οικονομία και τα δημοσιονομικά. Για να προχωρήσουν τροποποιήσεις σε νομοσχέδια, χρειάζεται η έγκριση της βουλής.

Η πλευρά του «Όχι» τασσόταν υπέρ της μεταρρύθμισης αντί της κατάργησης.

«Τώρα είναι ώρα να συναντηθούμε με τον πρωθυπουργό Έντα Κένι και να συζητήσουμε το πώς θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στη Γερουσία», δήλωσε η γερουσιάστρια Κάθριν Ζαπόουν. Ο γερουσιαστής Ντέιβιντ Νόρις, ο οποίος έχει αγωνιστεί υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων στη Γερουσία, είπε ότι η σημερινή είναι μια σπουδαία μέρα για την δημοκρατία στην Ιρλανδία.

Η πλευρά του «Ναι» επέκρινε μεταξύ άλλων τη Γερουσία για ελιτισμό.

Στη Γερουσία μέλη είναι αναδεικνύονται 11 υποψήφιοι που προτείνει ο Taoiseach (πρωθυπουργός) και έξι μέλη που εκλέγονται από αποφοίτους του εθνικού πανεπιστημίου της Ιρλανδίας και του Κολεγίου Τρίνιτι του Δουβλίνου. Τα υπόλοιπα 43 μέλη εκλέγονται από τα μέλη της βουλής, απερχόμενους γερουσιαστές και συμβούλους.

Αναμένεται ότι το σύστημα ανάδειξης των γερουσιαστών θα είναι ανάμεσα στα πεδία στα οποία θα υπάρξουν μεταρρυθμίσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα