Αντίθετοι στην μεταφορά του καταυλισμού των Ρομά

Άμεση ήταν η αντίδραση του δήμου Μεταμόρφωσης στην πρόσφατη απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, για μεταφορά του καταυλισμού των Ρομά από το Χαλάνδρι στην περιοχή του διαδημοτικού γηπέδου Μεταμόρφωσης – Λυκόβρυσης.

Πιο συγκεκριμένα, όπως γράφει το syneidisi.com, η άμεση αντίδραση έγκειται στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στην οποία, μετά από δίωρη συζήτηση, το Σώμα ομόφωνα ενέκρινε το παρακάτω σχέδιο Ψηφίσματος που κατέθεσε ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Μιλτιάδης Καρπέτας.

«Το δημοτικό συμβούλιο Μεταμόρφωσης καταγγέλλει την απαράδεκτη

μεθόδευση, με την οποία επιχειρείται η μετεγκατάσταση συγκεκριμένης τσιγγανικής ομάδας από την περιοχή του Νομισματοκοπείου στο Χαλάνδρι στα σύνορα των δήμων Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης – Πεύκης.

Καταδικάζει την απαράδεκτη απόφαση μετεγκατάστασης πολλών δεκάδων οικογενειών και πολλών εκατοντάδων ανθρώπων από τον δήμο στον οποίο γεννήθηκαν και είναι δημότες με προκλητικά ρατσιστικό σκεπτικό.

Αποκρούει με τον πιο απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο την μεταφόρτωση ενός πραγματικού κοινωνικού προβλήματος με τρόπο απαράδεκτο για τους συγκεκριμένους ανθρώπους, σε εξαιρετικά βεβαρημένες περιοχές.

Ο δήμος της Μεταμόρφωσης δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τετελεσμένα και καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές να επανορθώσουν το βαρύτατο λάθος τους, προτού οι αντιδράσεις πάρουν μορφή χιονοστιβάδας.»

Πρέπει να σημειώσουμε ότι στην έκτακτη αυτή συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, κ. Δημήτρης Φωκιανός, ο οποίος ενημέρωσε για την αντίστοιχη απόφαση που είχε πάρει το «δικό του» δημοτικό συμβούλιο, την προηγούμενη ημέρα, καθώς και για μία απαντητική επιστολή που έλαβε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και η οποία εν ολίγοις ανέφερε ότι η απόφαση μεταφοράς του καταυλισμού δεν είναι εκτελεστέα.

Τέλος, το σχέδιο Ψηφίσματος εγκρίθηκε ομόφωνα γιατί νωρίτερα είχε αποχωρήσει από την αίθουσα η «Λαϊκή Συσπείρωση» διαμαρτυρόμενη για το ελλιπές της εισήγησης του θέματος από πλευράς δημοτικής αρχής

Ανακοίνωση από τον δήμο Λυκόβρυσης - Πεύκης

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λυκόβρυσης – Πεύκης συνεδρίασε εκτάκτως και ασχολήθηκε με την πρόταση που προέκυψε ξαφνικά σχετικά με το ενδεχόμενο να μετεγκατασταθούν Ρομά δημότες Χαλανδρίου σε χώρους του υπουργείου Γεωργίας εντός των ορίων της δημοτικής κοινότητας Λυκόβρυσης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση του Δημάρχου Δημήτρη Φωκιανού αποφάσισε ομόφωνα ότι η απόφαση δεν είναι αποδεκτή. Εξάλλου όπως προκύπτει και από το σχετικό έγγραφο του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης η απόφαση δεν είναι εκτελεστή .

Στην σχετική ανακοίνωση του δήμου τονίζεται: «Η Δημοτική Αρχή δηλώνει ότι εφόσον ακολουθείτε η λογική της δημιουργίας καταυλισμών – γκέτο (με την οποία διαφωνεί και η οποία παραβιάζει κατάφορα το ευρωπαϊκό κεκτημένο) υπάρχει ανάλογη έκταση στα διοικητικά όρια του Δήμου Χαλανδρίου και το θέμα δεν αφορά το Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης. Η συγκεκριμένη πρόταση δεν μπορεί να γίνει δεκτή καθώς δεν πληρούνται τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις της ΚΥΑ 263411/2003 και επειδή προσβάλλεται το περιβαλλοντικό κεκτημένο της περιοχής. Το θέμα είναι πολιτικό και μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα διαταράξουν τον κοινωνικό ιστό της περιοχής.

Κατά τη διαδικασία αποκαλύφθηκε η εν κρυπτώ αλληλογραφία από την οποία κανένα σχετικό έγγραφο δεν είχε κοινοποιηθεί στις υπηρεσίες του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης. Η Δημοτική Αρχή δηλώνει ότι θα ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες για τη δικαστική προσβολή της απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης καθώς και ότι δεν ζητήθηκε ποτέ η απαιτούμενη συγκατάθεση του Δήμου μας όπως επιβάλει ο νόμος.

Επίσης ο Δήμος συντονίζει τη δράση του με όλους τους όμορους Δήμους. Ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης Μ. Καρπέτας πήρε μέρος στο Δημοτικό Συμβούλιο και συμφώνησε για τον συντονισμό της δράσης των ΟΤΑ της περιοχής και αντίστοιχα ο Δ. Φωκιανός συμμετείχε στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της Μεταμόρφωσης το οποίο επίσης απορρίπτει τα σχέδια μετεγκατάστασης ΡΟΜΑ στην περιοχή μας. Αναλόγως έχουν ενημερωθεί και οι Δήμαρχοι Κηφισιάς και Ηρακλείου.

Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης θα ενημερώσει τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής και θα συγκροτήσει Επιτροπή Αγώνα για την αποτροπή της δημιουργίας καταυλισμού σε έκταση ιδιοκτησίας του Υπ. Γεωργίας για την οποία έτσι κι αλλιώς υπάρχουν διαφορετικοί σχεδιασμοί (Κέντρο Υγείας, Κλειστό Γήπεδο κ.α.)

Την κατάσταση αυτή προσπάθησε για άλλη μία φορά να εκμεταλλευθεί με ανοίκειο τρόπο η μείζονα μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου κάνοντας λόγο για δήθεν μυστική συμφωνία του Δημάρχου Δ. Φωκιανού και με επιχειρήματα που έρχονται σε σύγκρουση ακόμη και με την κοινή λογική. Ο επικεφαλής της υποστήριξε πως ο Δήμαρχος που διαμένει μόλις 100 μέτρα από το σημείο της πιθανής μεταφοράς των Ρομά ….δεν ενδιαφέρεται αλλά κόπτονται αυτοί που η κατοικία τους βρίσκεται 2 με 3 χλμ. μακριά.».

Ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Στο ζήτημα αυτό τοποθετήθηκε η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Θεοδωρακόπουλο και όπως θα διαβάσετε επικρίνει την διοίκηση του δήμου για την τακτική της και συγκεκριμένα σημειώνει: «Αναστατωμένοι είναι οι κάτοικοι της Λυκόβρυσης - και όχι μόνο, από την απόφαση του γενικού γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης για τη μετεγκατάσταση των Ρομά από το Χαλάνδρι στο χώρο του Υπουργείου Γεωργίας που βρίσκεται στη Λυκόβρυση, στα σύνορα με τη Μεταμόρφωση. Το θέμα έγινε γνωστό επισήμως μόλις την περασμένη εβδομάδα, μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου …Χαλανδρίου με συνέπεια να συγκληθεί εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο του δήμου μας και να πάρει ΟΜΟΦΩΝΩΣ απόφαση να μην επιτρέψει την υλοποίηση της απόφασης αυτής.

Στη συνεδρίαση ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Θεοδωρακόπουλος τόνισε ότι αυτή η απόφαση ανατρέπει τα πάντα στη ζωή των κατοίκων και φυσικά δεν πρέπει να την αποδεχτούμε. «Αλλά για να επιτύχουμε χρειάζεται αγώνας και ενότητα από όλες τις πλευρές. Διαφορετικά θα βρεθούμε προ τετελεσμένων αποφάσεων» τόνισε χαρακτηριστικά. Προσθέτοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα άλλα μέλη της μείζονος μειοψηφίας θα συμμετάσχουν σε όλη αυτή την προσπάθεια, η οποία πρέπει να είναι άμεση και δυναμική. Ο επικεφαλής της μείζονος υπογράμμισε παράλληλα ότι η Πολιτεία οφείλει να δώσει οριστικές λύσεις στα προβλήματα των Ρομά και όχι να προσπαθεί να εξάγει αυτά τα προβλήματα από τη μια περιοχή στην άλλη.

Κι ενώ λοιπόν περιμέναμε άμεση κινητοποίηση από πλευράς δήμου δυστυχώς πέντε ημέρες τώρα δεν είδαμε την παραμικρή κίνηση. Γιατί; Δικαιολογημένα λοιπόν οι κάτοικοι εξέφραζαν την απορία τους από αυτή την απραξία.

Όμως πολλά ερωτηματικά προκαλεί και η στάση του δημάρχου κ. Φωκιανού, ο οποίος αν και είχε πληροφορίες από τριμήνου ότι κάτι συνέβαινε με το κτήμα του Υπουργείου Γεωργίας εν τούτοις αδράνησε και δεν ενημέρωσε κανέναν, με αποτέλεσμα να υπάρξει απόλυτος αιφνιδιασμός. Δεν είπε τίποτα ούτε στους στενούς του συνεργάτες, ούτε στις παρατάξεις του δήμου και πολύ περισσότερο στους πολίτες. Γιατί;

Πολλά τέτοια ερωτήματα έχουν οι κάτοικοι της πόλης, από την αδράνεια που επιδεικνύει ο δήμαρχος και σε άλλα θέματα, όμως αυτή την ώρα προέχει ο αγώνας και η ενότητα για την ακύρωση της απόφασης μετεγκατάστασης των Ρομά στην περιοχή μας.».

Keywords
Τυχαία Θέματα