Απεργία με ανοικτά τα σχολεία γίνεται; (άποψη)

του Στράτου Ιωακείμ ([email protected])

Το μεγάλο στοίχημα των εκπαιδευτικών ενόψει της μεγάλης μάχης που θα δώσουν τις προσεχείς ημέρες (πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες αρχής γενομένης από τις 16 Σεπτεμβρίου) είναι να κερδίσουν την κοινωνία.

Οι γονείς και οι μαθητές θα πρέπει να είναι στο πλευρό τους, για να επιτύχουν τον στόχο τους. Τα σχολεία θα πρέπει να μείνουν ανοικτά στο διάστημα της απεργίας.

Αν όχι όλα, συγκεκριμένα σχολεία ανά περιοχή, μπορούν να μετατραπούν σε κέντρα δράσης και αναφοράς, όχι μόνο του κλάδου, αλλά και μαθητών, γονέων, άλλων κλάδων εργαζομένων, ανέργων, τοπικών κοινωνιών.

Θα πρέπει οι καθηγητές να φερθούν έξυπνα. Να δώσουν τη δυνατότητα για μάθηση σε όλους. Να διδάξουν πράγματα που στα στενά όρια του σχολείου μέχρι τώρα ήταν αδύνατο. Τα σχολεία να περιφρουρηθούν, να προστατευθούν και να γίνουν πηγή έμπνευσης, χώροι συναυλιών, εικαστικών εκθέσεων, συζητήσεων.

Γονείς και μαθητές να αγκαλιάσουν την προσπάθεια των καθηγητών τους για μια καλύτερη παιδεία που θα είναι η απαρχή για να μπορέσουμε να βγούμε από το φαύλο κύκλο της αμάθειας και της δουλοπρέπειας. Τα πρόθυμα ΜΜΕ είναι σίγουρο πως θα προσπαθήσουν να σπιλώσουν τον αγώνα των καθηγητών. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει με τον «μπαμπούλα» της επιστράτευσης να κάμψει τις αντιστάσεις. Τα παραπάνω θα πέσουν στο κενό με τα σχολεία ανοικτά. Με τους καθηγητές στον χώρο δουλειάς τους, να δίνουν τη μάχη από κοινού με τους μαθητές, τους γονείς και ολόκληρη την κοινωνία. Η απεργία αυτή, αποτελεί ένα μέρος εξετάσεων για όλους μας.

Ας μην αποτύχουμε...

Keywords
Τυχαία Θέματα