Απώλεια… διατροφικής αυτάρκειας!

-Στα 2 δισ. ευρώ σκαρφάλωσε το διατροφικό έλλειμμα της χώρας, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη ορθής αγροτικής πολιτικής και στη μη υιοθέτηση ενός αμιγώς ελληνικού γεωργικού και διατροφικού μοντέλου.

Ρεπορτάζ: Κώστας Μοσχολιός

Ελλείψεις σε βασικά προϊόντα, όπως το κρέας, φανέρωσε η πρόσφατη έκθεση της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) για το 2010, καταδεικνύοντας με σαφή τρόπο τις αδυναμίες

της αγροτικής πολιτικής, που ακολουθεί η χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης το ποσοστό αυτάρκειας της Ελλάδας σε 40 βασικά αγροτικά-διατροφικά προϊόντα, φυτικής και ζωικής παραγωγής, για το έτος 2010 ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 94% περίπου.

«Ευλογημένη»… γη

Όσον αφορά στη φυτική παραγωγή, η αυτάρκεια ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 99,8%, αν και διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως τα δημητριακά, όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 82% περίπου, με το μικρότερο ποσοστό να καταγράφεται στο μαλακό σιτάρι με 32% και το υψηλότερο στο ρύζι, που αγγίζει το 171%. Στα ελαιοκομικά η αυτάρκεια εμφανίζει επίσης υψηλό ποσοστό, φτάνοντας στο 615%(!) στις βρώσιμες ελιές και στο 151% στο ελαιόλαδο, δύο προϊόντα τα οποία εξάγει η χώρα μας σε μεγάλο βαθμό. Στα εσπεριδοειδή τη μεγαλύτερη αυτάρκεια κατέχουν τα πορτοκάλια με ποσοστό 167%, την ίδια στιγμή που παρατηρείται μια έλλειψη στα λεμόνια (62%), ενώ και στα φρούτα η αυτάρκεια παραμένει υψηλή (134%). Τέλος, πολύ χαμηλή αυτάρκεια διαπιστώνεται στην κατηγορία των οσπρίων, με ποσοστό που κυμαίνεται στο 42%.

«Πρωταθλητές» αυτάρκειας μόνο σε γαλακτοκομικά προϊόντα

Το ποσοστό αυτάρκειας στη ζωική παραγωγή ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 73,5%, αλλά διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως το κρέας, όπου η αυτάρκεια φτάνει μετά…βίας στο 61% περίπου, με το μικρότερο ποσοστό να καταγράφεται στο βόειο κρέας (31%) και το υψηλότερο στο αιγοπρόβειο κρέας (94%). Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών-τυροκομικών προϊόντων η φέτα με ποσοστό αυτάρκειας 147% περίπου αποτελεί τον «πρωταθλητή» της κατηγορίας, η οποία συνολικά κυμαίνεται στο 91%. Τέλος, όσον αφορά στο μέλι και στα αυγά καταγράφεται ποσοστό αυτάρκειας της τάξεως του 92% και 91% αντίστοιχα.

ΠΑΣΕΓΕΣ: «Διατροφικό… εγχώριο έλλειμμα αξίας 2 δισ. ευρώ!»

«Το μεγαλύτερο έλλειμμα εντοπίζεται στο βοδινό και χοιρινό κρέας, σε κάποια γαλακτοκομικά-τυροκομικά, στα όσπρια και ιδιαίτερα στο μαλακό σιτάρι, ωστόσο το “ισοφαρίζουμε” με το σκληρό σιτάρι, το οποίο χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον στη μακαρονοποιία. Το έλλειμμα στο βοδινό κρέας το ισοσκελίζουμε σε όγκο με τα αλιεύματα», τόνισε αρχικά στην «Αττική» ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας. Ο ίδιος μας επισήμανε στη συνεχεία ότι «το διατροφικό έλλειμμα στην Ελλάδα φτάνει σταθερά τα 2 δισ. ευρώ, με εξαίρεση μια χρονιά, που ξεπέρασε τα 3 δισ., καθώς η αξία των γαλακτοκομικών προϊόντων και των κρεάτων είναι μεγάλη», αναφέροντας χαρακτηριστικά ως παράδειγμα ότι «για να αγοράσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα