Απολύσεις και περικοπή μισθών στο Δημόσιο μετά τις εκλογές

Με ένα μείζον και «καυτό» θέμα θα βρεθεί αντιμέτωπη η όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις επερχόμενες εκλογές, καθώς σύμφωνα με το Μνημόνιο πρέπει να περικοπούν άμεσα 11,5 δισ. ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες. Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως θα έρθει νέο «ψαλίδι» στους μισθούς ή ακόμα και απολύσεις στο Δημόσιο.

Μέσα

σε αυτό το πλαίσιο, η τρόικα επισκέπτεται εκ νέου τη χώρα μας, περί τα μέσα Μαΐου, με στόχο να προχωρήσει εκ νέο στη μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο δημόσιο τομέα.

Εκτός από τα ειδικά μισθολόγια που ήδη έχουν «ψαλιδιστεί», η νέα κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει πόρους από στοχευμένες μειώσεις μισθών, σε υψηλόμισθους ή με οριζόντιες περικοπές. Οι μειώσεις θα είναι της τάξης του 12% κατά μέσο όρο, αλλά με σημαντικές διαφοροποιήσεις, μεταξύ των επιμέρους κατηγοριών υπαλλήλων και θα εφαρμοστεί από τη μισθοδοσία του Ιουλίου.

Επίσης, αναμένεται να καταργηθεί και να «κοπεί» μεγάλος αριθμός επιδομάτων σε δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, ένστολους και διπλωμάτες.

Παράλληλα, θα πρέπει να καταργηθούν φορείς, τμήματα και διευθύνσεις του Δημοσίου, κάτι που θα σημάνει απολύσεις μιας και οι αποχωρήσεις μέσω συνταξιοδοτήσεων δεν αρκούν, αφού ο συνταξιοδοτούμενος υπάλληλος πάλι αμείβεται από το κράτος.

Τέλος, δεν αποκλείεται να περιοριστούν περαιτέρω οι προσλήψεις, σε αναλογία μεγαλύτερη του 1/5 που ισχύει σήμερα, ενώ ταυτόχρονα θα ξεκινήσει και μια νέου τύπου εφεδρεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα