Άρχισε η δίκη για το ναυάγιο του Sea Diamond

Άρχισε σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά η δίκη για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond», που τον Απρίλιο του 2007 χάθηκε στο βυθό της καλντέρας στη Σαντορίνη, ύστερα απο πρόσκρουση σε ύφαλο. Τότε, 1.498 επιβάτες έχουν αποβιβαστεί με ασφάλεια στη στεριά, ωστόσο δύο Γάλλοι, πατέρας και κόρη, αγνοούνταν..

Οι πλημμεληματικές κατηγορίες που βαρύνουν τους 13 κατηγορούμενους είναι: διατάραξη της ασφάλειας της υδάτινης συγκοινωνίας

από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια, πρόκληση σοβαρής θαλάσσιας ρύπανσης, παράβαση από αμέλεια του Διεθνούς Κανονισμού Αποφυγής Συγκρούσεων και παραμέληση της υποχρέωσης του πλοιάρχου για διάσωση των εγγράφων του πλοίου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το παραπεμπτικό βούλευμα κάποιοι απο τους κατηγορουμένους: «Προέβησαν σε πράξεις ή παραλείψεις σχετικές με την ασφαλή ναυσιπλοΐα και την επιθεώρηση καμπινών πριν από το κλείσιμο των υδατοστεγών θυρών, παρέλειψαν να διατηρήσουν τη σιδηροκατασκευή του πλοίου με αποτέλεσμα επισυμβάσης της προσκρούσεως να επιταθεί η εισροή και κατάκλυση του πλοίου από νερό, ιδίως στο κατάστρωμα Νο2 με περαιτέρω συνέπεια της απώλεια της ζωής των δύο Γάλλων αγνοουμένων. Ωστόσο είναι προφανές ότι ουδείς από τους εννέα κατηγορουμένους είχε πρόθεση να εκθέσει τους δύο επιβάτες σε κίνδυνο. Αντίθετα καταφάσκεται ότι η υπαιτιότητα που τους βαρύνει είναι ενσυνείδητη αμέλεια».

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από έναν μήνα και έχουν κληθεί να καταθέσουν περισσότεροι από 60 μάρτυρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα