Εν αναμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας

Το απόγευμα της Τρίτης στις 18.00 αναμένεται να ξεκινήσει η κρίσιμη ψηφοφορία στην κυπριακή βουλή επί του νομοσχεδίου για την επικύρωση της συμφωνίας του Eurogroup που προβλέπει κούρεμα καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

Η αρχική συμφωνία

προέβλεπε επιβολή φόρου 9,9% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και 6,75% στις κάτω του ποσού αυτού, ωστόσο ο κίνδυνος να μην εγκριθεί από τη Βουλή προκάλεσε τη μερική αναδίπλωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκπροσώπους των κρατών μελών.

Ενώπιον αυτών των εξελίξεων συνεδρίασε εκτάκτως το βράδυ της Δευτέρας το Eurogroup, δίνοντας το «πράσινο φως» στην κυπριακή κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει σε τροποποιήσεις στο αρχικό σχέδιο.

Κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ζήτησαν τη διαφύλαξη των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ, και αντίστοιχα την αναπροσαρμογή του σχετικού συντελεστή επί του τέλους στις καταθέσεις υπεράνω του ποσού αυτού.

Με αυτόν τον τρόπο θα προστατευθούν οι μικροκαταθέτες και θα συγκεντρωθεί το ποσό που έχει αρχικώς αποφασιστεί στην τελευταία συνεδρίασή του συμβουλίου υπουργών στις Βρυξέλλες.

Νέα επικοινωνία Αναστασιάδη με Πούτιν και Μέρκελ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνικές επαφές με αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων ανάμεσα στους οποίους ο ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Σήμερα, αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και νέα συνομιλία με την Άγκελα Μέρκελ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Χρίστος Στυλιανίδης, ανέφερε ότι ο Κύπριος Πρόεδρος είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η απόφαση του Eurogroup δεν θα περάσει από την Κυπριακή Βουλή.

Δεν θα ανοίξουν την Τρίτη και την Τετάρτη οι τράπεζες

Κλειστές παραμένουν οι τράπεζες στην Κύπρο, την Τρίτη, 19 Μαρτίου και την Τετάρτη, 20,, λόγω τραπεζικής αργίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

Κλειστά θα παραμείνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα υποκαταστήματα των τριών κυπριακών τραπεζών (Τράπεζα Κύπρου, Λαϊκή Τράπεζα, Ελληνική Τράπεζα), και στην Ελλάδα.
Κανονικά θα τροφοδοτούνται και θα λειτουργούν, τα ΑΤΜ των τραπεζών αυτών.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συνεδριάζει για να αποφασίσει κατά πόσον το Χρηματιστήριο της Κύπρου θα παραμείνει κλειστό λόγω των έκτακτων τραπεζικών αργιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα