Μπαρόζο: Λιτότητα και στήριξη ή άτακτη χρεοκοπία

Την ανάγκη να εφαρμοστούν τα μέτρα λιτότητας από τις χώρες της ΕΕ που έχουν δεχθεί διεθνή στήριξη, υπερτόνισε ο σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Οι χώρες του προγράμματος δεν έχουν άλλη επιλογή -εκτός από την άτακτη χρεοκοπία, που πιστεύω πως δεν συνιστά επιλογή- παρά να εφαρμόσουν θαρραλέα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης», δήλωσε ο Μπαρόζο μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Ανάπτυξη και σταθεροποίηση, τα χρειαζόμαστε και τα δύο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους της Επιτροπής να συστήσει περαιτέρω αύξηση των εθνικών ελλειμμάτων για να επιτευχθεί ανάπτυξη».

«Πολυάριθμες προτάσεις (της Επιτροπής) για ανάπτυξη βρίσκονται στο τραπέζι και περιμένουν το πράσινο φως των κρατών μελών και του κοινοβουλίου. Έστω κι αν η επιστροφή στην ανάπτυξη θα πάρει χρόνο, θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε μια καμπή στο τέλος της χρονιάς, αν ληφθούν τώρα οι σωστές αποφάσεις», αναφέρει ο Μπαρόζο σε έγγραφο της Επιτροπής που παρουσίασε στους δημοσιογράφους.

Εκτός από το πρόγραμμα «Ευρώπη 2020», που επικεντρώνεται στις νέες τεχνολογίες ή στην πράσινη οικονομία, η Επιτροπή προτείνει να υπάρξουν αμοιβαία ευρωπαϊκά δάνεια («project bonds»), να αυξηθεί το κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (BEI) κατά τουλάχιστον 10 δις ευρώ για να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να θεσπιστεί ένας φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ένας μέρος των εισπράξεων, από τον οποίο θα τροφοδοτήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Όσον αφορά στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, η Επιτροπή προτείνει να βελτιωθεί η χρήση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της απασχόλησης των νέων. Εξάλλου, η Επιτροπή θα διαβιβάσει στα τέλη Ιουνίου μια έκθεση για δράσεις που πραγματοποιήθηκαν σαν δοκιμή σε 8 κράτη-μέλη. Νωρίτερα, στις 30 Μαΐου, η Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα οικονομικές συστάσεις προς κάθε χώρα της ΕΕ. Την Παρασκευή, η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της, που αναφέρονται στην ανάπτυξη και τα ελλείμματα των χωρών της ΕΕ.

Πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα